Wtorek, 2024-05-07, 4:18 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria

Wpisów w sekcji: 79
Pokazano wpisów: 41-50
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »

 

Kabaczki w pomidorach na zimę

 

LECZO Z KABACZKIEM

spory młody kabaczek

kilogram dojrzałych pomidorów  ( mogą być miękkie)

sól, pieprz czarny i ziołowy

słodka papryka w proszku, bazylia

 

Pomidory kroimy,solimy,zalewamy  dwoma szklankami wody i  rozgotowujemy na bardzo miękko. Przecieramy przez sito,przyprawiamy i studzimy.

Obranego kabaczka  kroimy na ćwiartki wzdłuż a potem w grube plastry. Wkładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy przecierem pomidorowym, prawie do pełna. Zakręcamy słoiki suchymi nakrętkami,wstawiamy do garnka z wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy na małym ogniu około pół godziny od zagotowania.

Zimą otwieramy , dodajemy co się nam podoba i mamy pyszne leczo przypominające smakiem lato.

Smacznego !

 

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 803 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-08 | Komentarze (0)

 
Cukinia lub kabaczek w zalewie musztardowej
 
Składniki:
2 kg cukinii lub kabaczka (waga po obraniu)
Zalewa musztardowa:
 
1 litr wody ¾ szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
6 łyżek musztardy (np. sarepskiej)
Do każdego słoika:
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
 
Sposób wykonania:
 
Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić. Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać musztardę i razem wymieszać. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie ułożyć ciasno paski cukinii i zalać zalewą musztardową. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml. Smacznego.
 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 807 | Pobrań: 691 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-08 | Komentarze (0)

Wyjątkowe (i proste!) śniadanie dla dwojga

Na porcję dla dwojga:
4 średnie jajka
4 duże łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
ulubione zioła
odrobina masła

Do tego co tylko sobie wymyślicie: bułki, kanapki, warzywka... Ja proponuję ciepłe tosty :)
Jeśli mam wymienić jedną, jedyną trudność w wykonaniu tego śniadanka to będzie to posiadanie foremek żaroodpornych, ale nie zniechęcajcie się! Ja je kupiłam kiedyś przy okazji na jakiejś wyprzedaży zaledwie za parę złotych:) a przydadzą się w przyszłości, bo są idealne na muss czekoladowy :)

Do dzieła:
Do każdej małej foremki wlewamy po dwie łyżki śmietany, na to wbijamy po 2 jajka i doprawiamy - ziołami, solą czy czym sobie wymyślicie :) na to troszkę masła.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, zagotowujemy czajnik wody. Foremki z jajkami wkładamy do keksówki albo innego wysokiego naczynia żaroodpornego i zalewany wrzątkiem do połowy wysokości naszych foremek z jajami - czyli serwujemy im tzw. kąpiel wodną. Całość ostrożnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 min aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. I tyle! Podajemy na gorąco naturalnie :)

 
Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 722 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-05 | Komentarze (0)

 

Racuchy

 

Składniki na dwa talerze racuchów:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko

 

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia w kruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.

 

Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

 

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

 

Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą.. jak lubicie :-). Jeśli coś zostanie na drugi dzień (jeśli..), na kilkanaście sekund można włożyć do mikrofali - idealnie to je odświeża, są znów ciepłe, pachnące i miękkie (tak zresztą odświeżam też pączki).

 

Smacznego :-)

 

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu

 

 

 

 

Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 654 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-05 | Komentarze (0)


Gołąbek z blachy

 

 

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • kapusta, jedna nieduża
  • sos bolognese 1 słoik
  • pieprz, trochę
  • sól, kilka szczypt
  • ryż, dwa woreczki

Przygotowanie

Szatkujemy kapustę i parzymy ją jak na zwykłe gołąbki. Najlepiej zalać wrzątkiem i jeszcze nieco podgotować.

Farsz przygotowujemy w/g uznania, np.: surowe, zmielone mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, przyprawiamy w/g smaku (można nieco sosu bolognese dodać do samego farszu).

układamy warstwowo w blasze: kapusta, farsz, kapusta, farsz, kapusta (dwie, lub trzy warstwy farszu, w zależności tego ile go "wyszło" oraz od gabarytów blachy). Na wierzchu nałożyć grubszą warstwę sosu i równomiernie rozprowadzić.

 

Wstawić do piekarnika na jakieś godzinkę i kwadrans - półtorej godziny.


 

 

Dania z ryżu i kaszy | Wyświetleń: 785 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-02 | Komentarze (0)

 

Sałatka z cukinii na zimę

 

Składniki:

3 kg młodych cukinii

6 dużych cebul

3 papryczki chili

3 łyżki gorczycy

300 g cukru

250 ml octu winnego 

150 g soli

 

Przygotowanie:

 

cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić na cieniutkie plasterki

zasypać solą, dokładnie wymieszać, odstawić na 2-3 godziny

po tym czasie cukinię dobrze wypłukać z soli pod bieżącą wodą, delikatnie odcisnąć

cebulę pokroić na pół i w cieniutkie pióra

z papryczek usunąć pestki i pokroić na cieniutkie paseczki

dodać cebulę, papryczki, gorczycę, cukier i ocet do odciśniętej cukinii, dokładnie wymieszać, odstawić na kolejne 2-3 godziny

nakładać ciasno do słoików, podlać na koniec powstałym sokiem

pasteryzować od chwili zagotowania około 20 minut, wystudzić, wynieść do piwnicy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy na zimę | Wyświetleń: 733 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-30 | Komentarze (0)

 

Kalarepa pasteryzowana

(Do słoików na zimę)


2 kg kalarepy,

1/2 łyżeczka sól,

1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

2 szklanki woda

1 1/2 łyżki cukru

Przygotowanie

 

Młodą kalarepę umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu 5 minut.

Zblanszowaną kalarepę odsączyć na sicie, przelać zimną wodą, przełożyć do słoików.

Zagotować 2 szklanki wody z solą i kwaskiem, zalać kalarepkę i zamknąć słoiki.

Pasteryzować godzinę w temperaturze 90''C

 

Przepisy na zimę | Wyświetleń: 2478 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-30 | Komentarze (0)

 

 

 

 

Sałatka z grzybów i warzyw na zimę

 

 

Składniki

grzyby 1,5 kg
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 0,5 kg
olej 100 ml
cukier do smaku 
koncentrat pomidorowy 100 ml
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
sól 1 łyżka
seler 1 sztuka mała
pieprz czarny ziarnisty 5 sztuk
 

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, namoczyć w wodzie na 30- 60 minut, ugotować do miękkości przez około 40 minut. Następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Cebule poszatkować, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na jarzynówce. W głębokim garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, po 5-10 minutach dodać starte warzywa, dusić około 15 minut, dodać przyprawy i koncentrat, następnie grzyby i mocno podgrzać. Gorące grzyby wraz z warzywami przekładać do słoików, zakręcać i odstawiać pokrywką do dołu. Nie trzeba pasteryzować.

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 644 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-29 | Komentarze (0)

 

 

 

 

Powidła śliwkowe (bez mieszania)

.

Składniki

5 kg śliwek (każdy gatunek się nada)
ok. 700-800 g cukru
2 łyżki oct

Sposób przygotowania

1.

Śliwki wydrylować i przekładać na przemian z cukrem, kończąc warstwą cukru. Całość polać octem.

2.

Odstawić bez przykrycia na 12 h. Po tym czasie zacząć gotować na najniższym ogniu przez ok. 5 - 5 1/2h, ma powoli bulgotać. Gotujemy bez przykrycia. UWAGA!!! Nie wolno ani razu zamieszać, od początku do końca. Jeżeli choć raz to zrobimy, to śliwki na pewno przypalą się.

3.

Pod koniec gotowania można zebrać chochelką nadmiar soku i dopiero teraz mieszamy. Jeżeli okaże się, że nasze powidła są za gęste, to rozcieńczamy je uzyskanym sokiem. Na koniec mielimy blenderem na gładką masę. Przekładamy gorące powidła do wyparzonych słoików, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 866 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-29 | Komentarze (0)

 

       

 

  Kalarepa w sosie śmietanowym


 

Składniki:

4 kalarepy
300ml bulionu warzywnego
4 łyżki gęstej śmietany
Szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Sól, pieprz

Bulion zagotować, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem gałką muszkatołową. Kalarepy obrać, pokroić na 3 mm plastry, które podsmażyć na maśle przez 2 minuty, osolić i opieprzyć. Zalać sosem śmietanowym, gotować 2 minuty na małym ogniu, pod koniec dodać bazylię, delikatnie wymieszać.
Gotowe.

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 722 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-27 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024