Sobota, 2024-11-23, 10:55 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria

Wpisów w sekcji: 79
Pokazano wpisów: 21-30
Strony: « 1 2 3 4 5 ... 7 8 »

 

 

 Śledzie po węgiersku na każdą okazję

 

ilość porcji: 6 

400 g filetów śledziowych typu matias w oleju

100 ml mleka

1 duża, obrana cebula

5 świeżych, średnich pieczarek, pokrojonych w kostkę

300 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę

85 g przecieru pomidorowego

sól

pieprz

 

  1. Filety śledziowe wymoczyć w mleku przez 20 minut.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.
  3. Całość dusić na małym ogniu 10 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i całość dusić jeszcze przez 5 minut delikatnie mieszając.
  4. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w dużą kostkę i zalać przygotowanym sosem paprykowo - pieczarkowym.
  5. Odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

 

 

 

 

Ryby i owoce morza | Wyświetleń: 1055 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-19 | Komentarze (0)

 

 

 

 

 

Wigilijny barszcz z uszkami

Składniki: 

2 litry wody

marchewka

pietruszka

pół selera

pół pora

cebula

ziele angielskie (3 kulki)

liść laurowy (2 listki)

łyżeczka majeranku

łyżeczka koperku

ząbek czosnku

sól do smaku

pieprz do smaku

cytryna ewentualnie

Kiszony barszcz

Do gotującej się wody wrzucić obrane i umyte warzywa. Moje jarzyny dodatko przekrawam, żeby wywar był intensywny. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, majeranek, koperek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć jarzyny (no chyba, że jest wśród gości smakosz gotowanych jarzyn) i wlać kiszony barszcz. Do mojego garnka trafia cała zawartość kiszonki, łącznie z burakami, po to, żeby zupa była intensywna. Całość dogrzać, lecz nie  gotować, bo barszcz starci swój piękny kolor. Na końcu doprawić pieprzem i solą, próbując uprzednio całość, bo sama kiszonka jest słona. Do barszczu można dodać soku z cytryny. Podawać z ugotowanymi uszkami.

 

 

 
 
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) | Wyświetleń: 660 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-15 | Komentarze (0)

 

 
 

 

Kapusta z grochem

 
 
Składniki: 

1 kg kapusty kiszonej

40 dag grochu (drobny, żółty)

2 cebule

olej, masło do podsmażenia

liść laurowy (kilka)

ziele angielskie (kilka)

pół łyżeczki kminku

sól, pieprz do smaku

 

 

Groch przebrać, umyć pod bieżącą wodą, zalać go wodą w garnku i odstawić na kilka godzin. W tym czasie groch napęcznieje i wody ubędzie. Należy dodać wody i ugotować groch do miękkości!

Kapustę odcisnąć, poszatkować, zalać wodą, dodać kminek, liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem. Dodać do gotującej się kapusty. Do miękkiej kapusty dodać ugotowany, miękki groch. Podczas gotowania, w razie potrzeby do gotowania można dolewać przegotowanej wody. Część grochu można przetrzeć przez sito, choć tego nie robiłam. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.

 

 

 

 
 
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) | Wyświetleń: 681 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-15 | Komentarze (0)

 

 


 

Pieczarki w sosie pomidorowym

 

1 kg pieczarek

Zalewa:

1 l wody

125 ml oleju

125 ml octu

2 cebule (kroimy w piórka)

1/2 łyżki soli

łyżka vegety

słoiczek przecieru pomidorowego

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

5 łyżek cukru

pieprz

Dodatkowo:

2-3 jajka

bułka tarta

masło klarowane

 

Przygotowanie

 

 

Pieczarki oczyszczamy ,obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto. Przekładamy do słoików (3/4 wysokości słoika).
Przygotowujemy zalewę:
Wszystkie składniki zalewy gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Gorącą marynatą zalewamy pieczarki. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce.

 

 
 
 
 
Przepisy na zimę | Wyświetleń: 778 | Pobrań: 24 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-15 | Komentarze (0)

 

 

 

Galaretka drobiowa

 

Składniki

2 nogi kurczaka

pęczek włoszczyzny

pęczek lubczyku

4 jajka ugotowane na twardo

pół puszki zielonego groszku

sól, pieprz

4 łyżeczki żelatyny

ziele angielskie, liść laurowy

pół selera

Etapy przygotowania

Nogi kurczaka i obrane warzywa zalewamy zimną wodą (tyle, by przykryć wszystkie składniki). Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Gotujemy rosół. Pod koniec gotowania dodajemy pęczek lubczyku (w całości), solimy.

Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy, jeśli kawałki są większe od kęsa i układamy na dnie zwilżonej wcześniej keksówki. Z jaj ugotowanych na twardo zdejmujemy skorupę i układamy je na mięsie, wzdłuż formy.

Marchewki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Układamy warstwami na jajach. Na końcu – zielony, odcedzony groszek.

Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy, jeśli zachodzi potrzeba i 1 litr gorącego płynu mieszamy z żelatyną. Studzimy.

Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość keksówki i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed wyjęciem galarety dobrze jest przetrzeć ścianki formy czymś gorącym lub włożyć na chwilę keksówkę do gorącej wody.

 Wykładamy na półmisek i ozdabiamy koperkiem.

 
 

 

 

Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) | Wyświetleń: 715 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-15 | Komentarze (0)

 

 

 
 
 

Zupa pieczarkowa


Składniki:

 

    300 gr kurczaka (podudzia)

    1 włoszczyzna

    1/2 pęczka natki pietruszki

    4-5 średnich ziemniaków

    250 gr pieczarek

    1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek

    Sól

    6 ziaren czarnego pieprzu

    3-4 litry wody

 

Sposób przygotowania:

 

 

    Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i  pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok.

    Obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę.

    Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić.

    Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa , pieczarki zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.

Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.

 

 
Zupy | Wyświetleń: 743 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-11-19 | Komentarze (0)

 czytaj więcej

 

Surówki z pora

 


Surówka z pora z majonezem i śmietaną .

 

Składniki

 

por         1 duża sztuka

sól         

pieprz         

śmietana         3 łyżki

majonez         3 łyżki

Cukier

 

Pora należy umyć pod bieżącą wodą, następnie przekroić wzdłuż, usunąć zdrewniałe części, usunąć korzenie, końce. Następnie pokroić drobno pora w półplasterki. Włożyć na sito pokrojony por i sparzyć go wrzątkiem. W kubku zmieszać śmietanę z majonezem, solą, pieprzem i cukrem. Powstały sos dodać do pora i wymieszać dokładnie.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

Sałatki i surówki | Wyświetleń: 640 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-11-17 | Komentarze (0)

 

 
 
 

KOPYTKA

 

 

 

Składniki:

- 1 kg ziemniaków (ugotowanych)

- pół szklanki mąki

- 2 jajka

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz i zagniatamy ciasto. Najlepiej, żeby ziemniaki były zimne, z lodówki, wtedy łatwiej zagnieść. Ciasto jest gotowe, gdy dość łatwo odchodzi od ręki. Formujemy wałeczki o średnicy mniej więcej 3 cm. Z tej ilości ziemniaków powinno ich wyjść 4-5. Kroimy pod skosem na kopytka długości ok. 5-6 cm. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Można podawać z sosami lub okrasą.

 

 
 
Kluski, placki, pierogi, pyzy | Wyświetleń: 780 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-10-31 | Komentarze (0)

 

 
 
 
 

Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler

 

 


Składniki:

1 l wywaru mięsnego ( u mnie 2l)
2 szkl. pszennego zakwasu
1 szkl. śmietany 30%
200 g żeberek wędzonych
200 g boczku wędzonego
4-6 kawałków białej kiełbasy
4 ząbki czosnku
1 cebula
garść majeranku
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
ugotowane jajka
W wywarze mięsnym gotować żeberka ok. godziny. Dodać zakwas i czosnek. Gotować kolejną godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem podsmażyć ( ponieważ nie lubię cebuli pływającej w zupie, podsmażyłam całą, dodałam do barszczu, a potem wyjęłam) i wrzucić do zupy. Włożyć kiełbasę. Gotować ok. 10 minut i wyjąć. Do barszczu dodać majeranek, przyprawy i chrzan. Zagotować i wlać śmietanę. Odstawić do następnego dnia.

Na talerz włożyć pokrojoną białą kiełbasę i ugotowane jajko ( ja dodaję jeszcze ugotowany schab, na którym powstał wywar mięsny ). Zalać barszczem.

 

 
Zupy | Wyświetleń: 709 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-10-16 | Komentarze (0)

 

 
 
 

 

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

 



Składniki:

ciasto francuskie
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 opakowania szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
łyżeczka masła
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
1 gałka sera mozarella
1 jajko

Wykonanie:

Piersi z kurczaka oczyścić, jeśli są bardzo grube, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Nie jest to konieczne, ale ja jeszcze zrobiłam marynatę, która jest uniwersalna i zawsze wykorzystuję ją do mięsa z kurczaka (sok i skórka z jednej cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy) i pozostawiłam mięso w niej na jakieś 2 godziny.

Przygotować szpinak. Zamrożony wrzucić do garnuszka i podgrzewać, do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, wcisnąć dwa ząbki czosnku, posolić, dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić.

Mięso ułożyć na środku ciasta. Na jednym płacie powinny zmieścić się dwa kawałki mięsa. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki.

Na pierś wyłożyć szpinak, na niego położyć pokrojoną w plastry mozarellą. Teraz na przemian przekładać paski ciasta. Całość powinna przypominać chałkę.

Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w tem. 180 st. ok 40 minut.

 

 
 
Potrawy z drobiu | Wyświetleń: 781 | Pobrań: 23 | Dodał: fiolka | Data: 2015-10-16 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024