|
Sobota, 2024-11-23, 1:53 PM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
|
Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler
| 2015-10-16, 6:07 PM |
Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler
Składniki:
1 l wywaru mięsnego ( u mnie 2l)
2 szkl. pszennego zakwasu
1 szkl. śmietany 30%
200 g żeberek wędzonych
200 g boczku wędzonego
4-6 kawałków białej kiełbasy
4 ząbki czosnku
1 cebula
garść majeranku
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
ugotowane jajka
W wywarze mięsnym gotować żeberka ok. godziny. Dodać zakwas i czosnek. Gotować kolejną godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem podsmażyć ( ponieważ nie lubię cebuli pływającej w zupie, podsmażyłam całą, dodałam do barszczu, a potem wyjęłam) i wrzucić do zupy. Włożyć kiełbasę. Gotować ok. 10 minut i wyjąć. Do barszczu dodać majeranek, przyprawy i chrzan. Zagotować i wlać śmietanę. Odstawić do następnego dnia.
Na talerz włożyć pokrojoną białą kiełbasę i ugotowane jajko ( ja dodaję jeszcze ugotowany schab, na którym powstał wywar mięsny ). Zalać barszczem.
|
|
Kategoria: Zupy | Dodał: fiolka
|
Wyświetleń: 710 | Pobrań: 0
| Rating: 0.0/0 |
Liczba wszystkich komentarzy: 0 | |
|
|
|
|
|
|
|