Czwartek, 2024-11-21, 12:15 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria

Wpisów w sekcji: 79
Pokazano wpisów: 1-10
Strony: 1 2 3 ... 7 8 »

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatki i surówki | Wyświetleń: 646 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2018-10-09 | Komentarze (0)

 Napoleonka na herbatnikach

Ciasta | Wyświetleń: 714 | Pobrań: 22 | Dodał: fiolka | Data: 2017-04-12 | Komentarze (0)

Staropolska bagietka zwana ,,francuską,,

Ciasta | Wyświetleń: 705 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2017-02-03 | Komentarze (0)

Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem,

serem żółtym i cebulą

Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 580 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-12-17 | Komentarze (0)

Biszkopt

Biszkopt jest miękki i puszysty jak piórka, nie ma żadnego problemu, z tym, aby wyrósł .

Ciasta | Wyświetleń: 716 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-12-17 | Komentarze (0)

 

 

Grochówka wojskowa

 

2 szklanki grochu łuskanego ( ja swój groch przepłukałam, zalałam zimną woda i odstawiłam na 2 godziny do namoczenia)

2 mięsne kostki

1 chuda kiełbasa

20dag wędzonego boczku

2 ząbki czosnku

1 cebula

6 średnich ziemniaków

sól i pieprz

1 łyżka majeranku

4 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki oleju

1 łyżeczka mąki

włoszczyzna

Przygotowanie

 

    Kostki mięsne wkładam do garnka z zimną wodą, stawiam na małym gazie i gotuję. Zbieram szumy i dodaję umytą i obraną włoszczyznę. Następnie wlewam groch wraz z wodą w której się moczył. Dodaję jeszcze listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotuję na małym gazie aż warzywa i groch będą mięciutkie.

 

    Mięso i warzywa wyjmuję teraz z zupy, a dodaję obrane ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę. Obok na patelni podsmażam na złoto boczek, który pokroiłam w małą kosteczkę. Przekładam go do zupy pozostawiając tłuszczyk na patelni. Na nim podsmażam kiełbasę pokrojoną w pół plasterki i ona również ląduje w zupie – przekładam ją ostrożnie, bez tłuszczu.

 

    Z ugotowanej włoszczyzny wybieram 2 marchewki, kroję je w pół plasterki i dodaję do zupy.

 

    Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam na patelnie posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję łyżeczkę mąki i energicznie mieszam. Przekładam do zupy i wszystko dobrze mieszam. Doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

 

 

 

Zupy | Wyświetleń: 689 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-11-30 | Komentarze (0)

 

 
 
 

Przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej


 

Składniki:
* 1 kg młodych grzybów (np. borowiki, podgrzybki, maślaki)

Grzybki obgotowujemy około 20 min w osolonej wodzie (łyżka soli na litr wody), następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy słoiczki i zalewę do której potrzebujemy:

* 3 szklanki wody,
* 1 szklanka octu 10%,
* 2 łyżeczki soli,
* 3 łyżeczki cukru,
* kilka ziaren pieprzu,
* kilka ziarenek ziela angielskiego,
* kilka liści laurowych,
* cebula pokrojona w krążki, może być także kilka plasterków marchewki, lub papryki, co kto lubi.

Tak przygotowaną zalewę gotujemy około 15 minut. Obgotowane grzyby odsączamy na durszlaku, wkładamy do słoików i zalewamy przygotowaną zalewą tak, aby grzyby były całkiem zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

 
 
Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 690 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-11-13 | Komentarze (0)

 
 

Sałatka do słoików papryka z cebulą

 

 

3 kg papryki

1 kg cebuli

2 łyżki soli kamiennej

Na zalewę

½ l octu 10%

2 l wody

1 szklanka cukru

 

Paprykę dokładnie myję i  oczyszczam z nasion i białych części,  kroję w paseczki. 

Cebulę obieram, myję i kroję w piórka.  Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na  40 minut.

W między czasie przygotowuję  zalewę, zagotowuję  wodę z cukrem, dolewam ocet.  Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę. 

Gotuję od zagotowania  15 minut.

Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut.

Jak ostygną wynoszę do spiżarni.

Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków. 

 
 
 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 625 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-11-09 | Komentarze (0)

 

 Dżem z kiwi i limonką

 

  • 1 kg 4-5 szt kiwi, (ok.220-250 g)
  • cukinii, (bez skóry i pestek) pokrojonej na kawałki
  • 220 g cukru
  • 1 limonka
  •  garść rodzynek
  • Kilka listków świeżej mięty pokrojonej w paseczki
  • 1 op. pektyny w proszku, (30 g ) ew. Żelfix 3 :1

 

1. limonkę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok do naczynia  cukinię i obrane kiwi, rozdrobnić dodać cukier.

Gotować 20 min w temp.90*C 

25 minut przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki, miętę oraz Żelfikx .

Drzem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

 

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 772 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-10-08 | Komentarze (0)

 

 

 

Papryka marynowana.

 

Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0,5 litra )
- papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg.
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca w ziarenkach
- czosnek
- olej
Zalewa
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 6 płaskich łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki soli

 

Wykonanie
Na dno każdego słoja daję dwa ziarna ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,  listek laurowy i ząbek czosnku.
Papryki oczyszczam, kroję w szerokie paski układam na szerokim sicie i parzę wrzątkiem. Następnie sparzone papryki układam ściśle do słoików. Przygotowuje zalewę i gorącą zalewam papryki w słojach. Na górę każdego słoja dolewam po łyżce oleju. Zakręcam. Pasteryzuje od zagotowania się wody w garnku ok.1-2 minuty. Wyjmuję na ściereczkę i ustawiam do góry dnem. Kiedy słoje przestygną wynoszę je w chłodne miejsce.
Smacznego :)

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 765 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-10-02 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 4
    Gości: 4
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024