Czwartek, 2024-11-21, 3:15 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Ciasta

Biszkopt
2016-12-17, 11:57 AM
 
..Niezawodny przepis na biszkopt z 4 jaj
 

 
 
Ten biszkopt piekę z 4 jaj i wyrasta ciasta pełna foremka.
Nie jest to duża tortownica,ale nie narzekam.
Robiąc tort,na pewno nie zabraknie kawałka dla nikogo.
Sprawdziłam już też,że nie należy smarować boków formy wówczas ciasto lepiej rośnie .
 
Składniki:
4 jaja
12 dag cukru
7 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
biszkopt
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę.Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ciągle ubijamy.Im dłużej będziemy ubijać tym ciasto będzie bardziej puszyste. Gdy już masa z białek stanie się lśniąca,wówczas wlewamy dokładnie roztrzepane żółtka i lekko mieszamy(ja robię to dużą łyżką) .Teraz przesiewamy do masy jajecznej połączone i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy,w której wysmarowany jest sam spód.Użyłam do tego tylko tłuszczu w spray Wilton. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.W temp.180 stopni pieczemy aż wierzch ładnie, lekko zbrązowieje, około 25 minut. Upieczony biszkopt,studzimy w otwartym piekarniku.
 
 
 
Biszkopt z 6 jaj
 
Opis: biszkopt jest miękki i puszysty jak piórka, nie ma żadnego problemu, z tym, aby wyrósł .
 
Ilość: piekę go na tortownicy o średnicy 25 cm i bez problemu kroje go na 3 części, wyrasta na wysokość 5-5,5 cm
 
Składniki:
6 dużych jaj lub 7 średnich szczypta soli
1 szkl. cukru (220 g)
190 ml mąki pszennej tortowej lub jakiejkolwiek pszennej (120 g)
190 ml mąki ziemniaczanej (125 g)
5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
 
Przygotowanie:
 
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na puszystą pianę ze szczypta soli. Dodawać w 3-4 etapach cukier, cały czas ubijając. Gdy cukier lekko się rozpuści/zetrze, dodajemy po 2 żółtka, po kolei w odstępach czasowych do skończenia składnika, cały czas ubijając. Następnie odmierzamy mąki, wsypujemy je do jakiegoś większego talerza, mieszamy ze sobą, aby się połączyły i dodajemy do nich proszek, który także mieszamy, aby się równomiernie rozprowadził w mąkach. Do ubitych jaj z cukrem, wsypujemy małymi porcjami, najlepiej przesiewając przez gęste sitko mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką (może być nawet sałatkowa łyżka, gdyż jest większa i nie zatopi się nam w tym cieście podczas mieszania), aby utworzyła nam się jednolita masa jajeczno-mączna. Na sam koniec dodajemy olej i także lekko go mieszamy, aby rozprowadził się po całości. Tortownicę można posmarować margaryną i opruszyć bułką tartą lub po prostu wyłożyć na spód papier do pieczenia lub śniadaniowy, aby biszkopt nam łatwo odszedł od blachy. W tym czasie rozgrzać piekarnik 175 (z termoobiegiem)- 180 C. Wylać ciasto biszkoptowe do tortownicy. Piec 30-40 min. Powinien być dobry w momencie, gdy widzimy go przyrumienionego (gdy biszkopt trzymamy za długo zawsze się wysuszy, przypiecze i jest twardy, dlatego ja biorę go na wyczucie czasu i koloru). Gdy wyłączymy piekarnik, nie wyciągajmy biszkoptu przez co najmniej 15 min (można po 5 min. uchylić drzwiczki piekarnika). Biszkopt kroić ostudzony. Można każdą część lekko nasączyć herbatą, wodą z sokiem z cytryny i cukrem lub alkoholem. .
 
 
Kategoria: Ciasta | Dodał: fiolka | Tagi: Biszkopt zawsze się udaje
Wyświetleń: 717 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 4
    Gości: 4
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024