Niedziela, 2024-12-22, 4:05 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Zupy

W kategorii wpisów: 7
Pokazano wpisów: 1-7

Sortowanie według: Daty · Nazwy · Ratingu · Komentarze · Pobrania · Odsłony

 

 

Grochówka wojskowa

 

2 szklanki grochu łuskanego ( ja swój groch przepłukałam, zalałam zimną woda i odstawiłam na 2 godziny do namoczenia)

2 mięsne kostki

1 chuda kiełbasa

20dag wędzonego boczku

2 ząbki czosnku

1 cebula

6 średnich ziemniaków

sól i pieprz

1 łyżka majeranku

4 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki oleju

1 łyżeczka mąki

włoszczyzna

Przygotowanie

 

    Kostki mięsne wkładam do garnka z zimną wodą, stawiam na małym gazie i gotuję. Zbieram szumy i dodaję umytą i obraną włoszczyznę. Następnie wlewam groch wraz z wodą w której się moczył. Dodaję jeszcze listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotuję na małym gazie aż warzywa i groch będą mięciutkie.

 

    Mięso i warzywa wyjmuję teraz z zupy, a dodaję obrane ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę. Obok na patelni podsmażam na złoto boczek, który pokroiłam w małą kosteczkę. Przekładam go do zupy pozostawiając tłuszczyk na patelni. Na nim podsmażam kiełbasę pokrojoną w pół plasterki i ona również ląduje w zupie – przekładam ją ostrożnie, bez tłuszczu.

 

    Z ugotowanej włoszczyzny wybieram 2 marchewki, kroję je w pół plasterki i dodaję do zupy.

 

    Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam na patelnie posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję łyżeczkę mąki i energicznie mieszam. Przekładam do zupy i wszystko dobrze mieszam. Doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

 

 

 

Zupy | Wyświetleń: 696 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-11-30 | Komentarze (0)

 

 

 
 
 

Zupa pieczarkowa


Składniki:

 

    300 gr kurczaka (podudzia)

    1 włoszczyzna

    1/2 pęczka natki pietruszki

    4-5 średnich ziemniaków

    250 gr pieczarek

    1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek

    Sól

    6 ziaren czarnego pieprzu

    3-4 litry wody

 

Sposób przygotowania:

 

 

    Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i  pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok.

    Obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę.

    Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić.

    Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa , pieczarki zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.

Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.

 

 
Zupy | Wyświetleń: 750 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-11-19 | Komentarze (0)

 

 
 
 
 

Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler

 

 


Składniki:

1 l wywaru mięsnego ( u mnie 2l)
2 szkl. pszennego zakwasu
1 szkl. śmietany 30%
200 g żeberek wędzonych
200 g boczku wędzonego
4-6 kawałków białej kiełbasy
4 ząbki czosnku
1 cebula
garść majeranku
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
ugotowane jajka
W wywarze mięsnym gotować żeberka ok. godziny. Dodać zakwas i czosnek. Gotować kolejną godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem podsmażyć ( ponieważ nie lubię cebuli pływającej w zupie, podsmażyłam całą, dodałam do barszczu, a potem wyjęłam) i wrzucić do zupy. Włożyć kiełbasę. Gotować ok. 10 minut i wyjąć. Do barszczu dodać majeranek, przyprawy i chrzan. Zagotować i wlać śmietanę. Odstawić do następnego dnia.

Na talerz włożyć pokrojoną białą kiełbasę i ugotowane jajko ( ja dodaję jeszcze ugotowany schab, na którym powstał wywar mięsny ). Zalać barszczem.

 

 
Zupy | Wyświetleń: 717 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-10-16 | Komentarze (0)


Zupy | Wyświetleń: 725 | Pobrań: 31 | Dodał: fiolka | Data: 2014-02-13 | Komentarze (0)


Zupy | Wyświetleń: 901 | Pobrań: 36 | Dodał: fiolka | Data: 2014-02-03 | Komentarze (0)


Zupy | Wyświetleń: 1105 | Pobrań: 39 | Dodał: fiolka | Data: 2014-02-01 | Komentarze (0)


Zupy | Wyświetleń: 864 | Pobrań: 41 | Dodał: fiolka | Data: 2014-02-01 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024