Niedziela, 2024-12-22, 4:00 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie)

W kategorii wpisów: 3
Pokazano wpisów: 1-3

Sortowanie według: Daty · Nazwy · Ratingu · Komentarze · Pobrania · Odsłony

 

 

 

 

 

Wigilijny barszcz z uszkami

Składniki: 

2 litry wody

marchewka

pietruszka

pół selera

pół pora

cebula

ziele angielskie (3 kulki)

liść laurowy (2 listki)

łyżeczka majeranku

łyżeczka koperku

ząbek czosnku

sól do smaku

pieprz do smaku

cytryna ewentualnie

Kiszony barszcz

Do gotującej się wody wrzucić obrane i umyte warzywa. Moje jarzyny dodatko przekrawam, żeby wywar był intensywny. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, majeranek, koperek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć jarzyny (no chyba, że jest wśród gości smakosz gotowanych jarzyn) i wlać kiszony barszcz. Do mojego garnka trafia cała zawartość kiszonki, łącznie z burakami, po to, żeby zupa była intensywna. Całość dogrzać, lecz nie  gotować, bo barszcz starci swój piękny kolor. Na końcu doprawić pieprzem i solą, próbując uprzednio całość, bo sama kiszonka jest słona. Do barszczu można dodać soku z cytryny. Podawać z ugotowanymi uszkami.

 

 

 
 
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) | Wyświetleń: 666 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-15 | Komentarze (0)

 

 
 

 

Kapusta z grochem

 
 
Składniki: 

1 kg kapusty kiszonej

40 dag grochu (drobny, żółty)

2 cebule

olej, masło do podsmażenia

liść laurowy (kilka)

ziele angielskie (kilka)

pół łyżeczki kminku

sól, pieprz do smaku

 

 

Groch przebrać, umyć pod bieżącą wodą, zalać go wodą w garnku i odstawić na kilka godzin. W tym czasie groch napęcznieje i wody ubędzie. Należy dodać wody i ugotować groch do miękkości!

Kapustę odcisnąć, poszatkować, zalać wodą, dodać kminek, liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem. Dodać do gotującej się kapusty. Do miękkiej kapusty dodać ugotowany, miękki groch. Podczas gotowania, w razie potrzeby do gotowania można dolewać przegotowanej wody. Część grochu można przetrzeć przez sito, choć tego nie robiłam. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.

 

 

 

 
 
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) | Wyświetleń: 688 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-15 | Komentarze (0)

 

 

 

Galaretka drobiowa

 

Składniki

2 nogi kurczaka

pęczek włoszczyzny

pęczek lubczyku

4 jajka ugotowane na twardo

pół puszki zielonego groszku

sól, pieprz

4 łyżeczki żelatyny

ziele angielskie, liść laurowy

pół selera

Etapy przygotowania

Nogi kurczaka i obrane warzywa zalewamy zimną wodą (tyle, by przykryć wszystkie składniki). Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Gotujemy rosół. Pod koniec gotowania dodajemy pęczek lubczyku (w całości), solimy.

Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy, jeśli kawałki są większe od kęsa i układamy na dnie zwilżonej wcześniej keksówki. Z jaj ugotowanych na twardo zdejmujemy skorupę i układamy je na mięsie, wzdłuż formy.

Marchewki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Układamy warstwami na jajach. Na końcu – zielony, odcedzony groszek.

Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy, jeśli zachodzi potrzeba i 1 litr gorącego płynu mieszamy z żelatyną. Studzimy.

Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość keksówki i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed wyjęciem galarety dobrze jest przetrzeć ścianki formy czymś gorącym lub włożyć na chwilę keksówkę do gorącej wody.

 Wykładamy na półmisek i ozdabiamy koperkiem.

 
 

 

 

Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) | Wyświetleń: 723 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-15 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024