Wigilijny barszcz z uszkami
Składniki:
2 litry wody
marchewka
pietruszka
pół selera
pół pora
cebula
ziele angielskie (3 kulki)
liść laurowy (2 listki)
łyżeczka majeranku
łyżeczka koperku
ząbek czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
cytryna ewentualnie
Kiszony barszcz
Do gotującej się wody wrzucić obrane i umyte warzywa. Moje jarzyny dodatko przekrawam, żeby wywar był intensywny. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, majeranek, koperek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć jarzyny (no chyba, że jest wśród gości smakosz gotowanych jarzyn) i wlać kiszony barszcz. Do mojego garnka trafia cała zawartość kiszonki, łącznie z burakami, po to, żeby zupa była intensywna. Całość dogrzać, lecz nie gotować, bo barszcz starci swój piękny kolor. Na końcu doprawić pieprzem i solą, próbując uprzednio całość, bo sama kiszonka jest słona. Do barszczu można dodać soku z cytryny. Podawać z ugotowanymi uszkami.