|
Czwartek, 2024-11-21, 12:10 PM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
|
W kategorii wpisów: 3 Pokazano wpisów: 1-3 |
|
Sortowanie według:
Daty ·
Nazwy ·
Ratingu ·
Komentarze ·
Pobrania ·
Odsłony
Sałatka z grilla
Składniki
1 pomidor
fasolka szparagowa (ok. 10 dkg na osobę)
mała cebula
ser pleśniowy cammenbert (lub serek topiony o dowolnym smaku)
zioła prowansalskie
jajka (jedno jajko na osobę)
kilka kromek czerstwego chleba
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku do przybrania
sól do smaku
Sposób przygotowania
-
Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, aż będzie półtwarda. Odsączyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Cebulkę pokroić w piórka. Na folię aluminiową nakładać po dwa plastry pomidora, potem piórka cebulki, następnie fasolkę. Na koniec poszarpać kilka kawałków sera pleśniowego i posypać ziołami. Zwijamy i układamy na grillu. Pieczemy ok. 10 - 15 minut, w zależności od rozgrzania grilla. Obok paczuszek z sałatką układamy kromki chleba, by również się przypiekły. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie otwieramy folię, i do każdej paczuszki wbijamy jajko, solimy do smaku. Grillujemy, aż do momentu, kiedy jajko się zetnie. Podajemy z grzankami posmarowanymi czosnkiem i z szczypiorkiem.
|
Sałatka na grilla z ogórka i kalafiora
potrzebujemy :
połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy
5 ogórków zielonych
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
majonez gęsty lub śmietana
Kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru około 5 minut Ma być chrupki al dente.
Po ugotowaniu od razu go odcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną kosteczkę, delikatnie solę i zostawiam na sitku, alby spłynął nadmiar soku .Koperek opłukuję, suszę i drobniutko siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski. Jogurt łączę z majonezem, doprawiam do smaku . Mieszam wszystko razem.
|
Sałatka ziemniaczana do grilla
Składniki:
- około 20 młodych ziemniaków średniej wielkości
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
Ziemniaki obieramy i ugotować aż do miękkości. Gdy wystygną pokroić na plasterki lub ćwiartki.
Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotować sos. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do sosu, po czym zalać nim sałatkę. Dosypać posiekany szczypiorek. Sałatkę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby sałatka się przegryzła.
Smacznego
|
|
|
|
|
|