Środa, 2020-01-29, 11:55 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Potrawy z grilla

W kategorii wpisów: 3
Pokazano wpisów: 1-3

Sortowanie według: Daty · Nazwy · Ratingu · Komentarze · Pobrania · Odsłony

 

Sałatka z grilla

 

 

  Składniki

     1 pomidor
     fasolka szparagowa (ok. 10 dkg na osobę)
     mała cebula
     ser pleśniowy cammenbert (lub serek topiony o dowolnym smaku)
     zioła prowansalskie
      jajka (jedno jajko na osobę)
      kilka kromek czerstwego chleba
      ząbek czosnku
      pęczek szczypiorku do przybrania
      sól do smaku

 

  Sposób przygotowania

Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, aż będzie półtwarda. Odsączyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Cebulkę pokroić w piórka. Na folię aluminiową nakładać po dwa plastry pomidora, potem piórka cebulki, następnie fasolkę. Na koniec poszarpać kilka kawałków sera pleśniowego i posypać ziołami. Zwijamy i układamy na grillu. Pieczemy ok. 10 - 15 minut, w zależności od rozgrzania grilla. Obok paczuszek z sałatką układamy kromki chleba, by również się przypiekły. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie otwieramy folię, i do każdej paczuszki wbijamy jajko, solimy do smaku. Grillujemy, aż do momentu, kiedy jajko się zetnie. Podajemy z grzankami posmarowanymi czosnkiem i z szczypiorkiem.

 

Potrawy z grilla | Wyświetleń: 322 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-07-26 | Komentarze (0)

 

Sałatka na grilla z ogórka i kalafiora

 

 

   potrzebujemy :

 

    połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy

    5 ogórków zielonych

    pęczek koperku

    sól i pieprz do smaku

    majonez gęsty lub śmietana

 

  Kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję  w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru  około 5 minut Ma być chrupki  al dente.

Po ugotowaniu od razu go odcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną kosteczkę, delikatnie solę i zostawiam na sitku, alby spłynął nadmiar soku .Koperek opłukuję, suszę i drobniutko siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski.  Jogurt łączę z majonezem, doprawiam do smaku . Mieszam  wszystko razem.

 
  
Potrawy z grilla | Wyświetleń: 367 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-07-26 | Komentarze (0)

 

 

 

Sałatka ziemniaczana do grilla

 

Składniki:

  • około 20 młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz

 

 

Ziemniaki obieramy i ugotować aż do miękkości. Gdy wystygną pokroić na plasterki lub ćwiartki.

Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotować sos. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do sosu, po czym zalać nim sałatkę. Dosypać posiekany szczypiorek. Sałatkę dokładnie wymieszać  i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby sałatka się przegryzła.

 

Smacznego             

 

 
 
Potrawy z grilla | Wyświetleń: 303 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-07-26 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2020