Sałatka z grilla
Składniki
1 pomidor
fasolka szparagowa (ok. 10 dkg na osobę)
mała cebula
ser pleśniowy cammenbert (lub serek topiony o dowolnym smaku)
zioła prowansalskie
jajka (jedno jajko na osobę)
kilka kromek czerstwego chleba
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku do przybrania
sól do smaku
Sposób przygotowania
-
Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, aż będzie półtwarda. Odsączyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Cebulkę pokroić w piórka. Na folię aluminiową nakładać po dwa plastry pomidora, potem piórka cebulki, następnie fasolkę. Na koniec poszarpać kilka kawałków sera pleśniowego i posypać ziołami. Zwijamy i układamy na grillu. Pieczemy ok. 10 - 15 minut, w zależności od rozgrzania grilla. Obok paczuszek z sałatką układamy kromki chleba, by również się przypiekły. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie otwieramy folię, i do każdej paczuszki wbijamy jajko, solimy do smaku. Grillujemy, aż do momentu, kiedy jajko się zetnie. Podajemy z grzankami posmarowanymi czosnkiem i z szczypiorkiem.