Czwartek, 2024-11-21, 2:22 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Ryby i owoce morza

W kategorii wpisów: 3
Pokazano wpisów: 1-3

Sortowanie według: Daty · Nazwy · Ratingu · Komentarze · Pobrania · Odsłony

 

 

 Śledzie po węgiersku na każdą okazję

 

ilość porcji: 6 

400 g filetów śledziowych typu matias w oleju

100 ml mleka

1 duża, obrana cebula

5 świeżych, średnich pieczarek, pokrojonych w kostkę

300 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę

85 g przecieru pomidorowego

sól

pieprz

 

  1. Filety śledziowe wymoczyć w mleku przez 20 minut.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.
  3. Całość dusić na małym ogniu 10 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i całość dusić jeszcze przez 5 minut delikatnie mieszając.
  4. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w dużą kostkę i zalać przygotowanym sosem paprykowo - pieczarkowym.
  5. Odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

 

 

 

 

Ryby i owoce morza | Wyświetleń: 1055 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-19 | Komentarze (0)

 

 

 

 

 

Krewetki w sosie śmietanowo-koperkowym

 

Składniki

 

    300 gram krewetek (najlepiej już obrane, mogą być mrożone)

    4-5 ząbków czosnku, 2 duże liście sałaty

    3-4 cebulki szalotki (albo 1 średnia

    150 ml słodkiej śmietanki (najlepiej 30%)

    1 łyżka stołowa masła

    odrobina soli, pietruszka (1/3 pęczka), trochę białego wytrawnego wina

 

Etapy przygotowania

 

Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, po czym zeszklić cebulę. Cebulę zdjąć, na tym samym maśle zeszklić czosnek (uważać, żeby się nie przypalił!)

Na patelnię z czosnkiem dorzucić cebulę i krewetki, smażyć ok. 2 minut ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, dorzucić śmietanę i odrobinę soli.

Dusić wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut. W końcowym etapie dolać na patelnię 1/2 szklanki wina i dusić jeszcze 5 min.

Posiekaną natkę pietruszki dorzucić na patelnię i wszystko wymieszać. Podawać na dużym liściu sałaty, z bagietką i kieliszkiem białego wina. Smacznego!

 

 
 
Ryby i owoce morza | Wyświetleń: 810 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-10-15 | Komentarze (0)

 Ryba w zalewie octowej

 


Składniki:


1 kg filetów z ryby

( np. morszczuk, płotki, leszcz,karasie i inne ryby...)
olej do smażenia
1/2 szkl. mąki
sól (przyprawa do ryb jak ktoś lubi)
Rybę posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.

 

Wykonanie:

 

Ryby i owoce morza | Wyświetleń: 838 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-01 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 4
    Gości: 4
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024