Śledzie po węgiersku na każdą okazję
ilość porcji: 6
400 g filetów śledziowych typu matias w oleju
100 ml mleka
1 duża, obrana cebula
5 świeżych, średnich pieczarek, pokrojonych w kostkę
300 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę
85 g przecieru pomidorowego
sól
pieprz
- Filety śledziowe wymoczyć w mleku przez 20 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Całość dusić na małym ogniu 10 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i całość dusić jeszcze przez 5 minut delikatnie mieszając.
- Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w dużą kostkę i zalać przygotowanym sosem paprykowo - pieczarkowym.
- Odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.