Krewetki w sosie śmietanowo-koperkowym
Składniki
300 gram krewetek (najlepiej już obrane, mogą być mrożone) 4-5 ząbków czosnku, 2 duże liście sałaty 3-4 cebulki szalotki (albo 1 średnia 150 ml słodkiej śmietanki (najlepiej 30%) 1 łyżka stołowa masła odrobina soli, pietruszka (1/3 pęczka), trochę białego wytrawnego wina
Etapy przygotowania
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, po czym zeszklić cebulę. Cebulę zdjąć, na tym samym maśle zeszklić czosnek (uważać, żeby się nie przypalił!) Na patelnię z czosnkiem dorzucić cebulę i krewetki, smażyć ok. 2 minut ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, dorzucić śmietanę i odrobinę soli. Dusić wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut. W końcowym etapie dolać na patelnię 1/2 szklanki wina i dusić jeszcze 5 min. Posiekaną natkę pietruszki dorzucić na patelnię i wszystko wymieszać. Podawać na dużym liściu sałaty, z bagietką i kieliszkiem białego wina. Smacznego!
|