Sobota, 2024-04-20, 5:32 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Przetwory i marynaty

W kategorii wpisów: 15
Pokazano wpisów: 1-10
Strony: 1 2 »

Sortowanie według: Daty · Nazwy · Ratingu · Komentarze · Pobrania · Odsłony

 

 
 
 

Przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej


 

Składniki:
* 1 kg młodych grzybów (np. borowiki, podgrzybki, maślaki)

Grzybki obgotowujemy około 20 min w osolonej wodzie (łyżka soli na litr wody), następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy słoiczki i zalewę do której potrzebujemy:

* 3 szklanki wody,
* 1 szklanka octu 10%,
* 2 łyżeczki soli,
* 3 łyżeczki cukru,
* kilka ziaren pieprzu,
* kilka ziarenek ziela angielskiego,
* kilka liści laurowych,
* cebula pokrojona w krążki, może być także kilka plasterków marchewki, lub papryki, co kto lubi.

Tak przygotowaną zalewę gotujemy około 15 minut. Obgotowane grzyby odsączamy na durszlaku, wkładamy do słoików i zalewamy przygotowaną zalewą tak, aby grzyby były całkiem zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

 
 
Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 647 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-11-13 | Komentarze (0)

 
 

Sałatka do słoików papryka z cebulą

 

 

3 kg papryki

1 kg cebuli

2 łyżki soli kamiennej

Na zalewę

½ l octu 10%

2 l wody

1 szklanka cukru

 

Paprykę dokładnie myję i  oczyszczam z nasion i białych części,  kroję w paseczki. 

Cebulę obieram, myję i kroję w piórka.  Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na  40 minut.

W między czasie przygotowuję  zalewę, zagotowuję  wodę z cukrem, dolewam ocet.  Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę. 

Gotuję od zagotowania  15 minut.

Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut.

Jak ostygną wynoszę do spiżarni.

Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków. 

 
 
 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 582 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-11-09 | Komentarze (0)

 

 Dżem z kiwi i limonką

 

  • 1 kg 4-5 szt kiwi, (ok.220-250 g)
  • cukinii, (bez skóry i pestek) pokrojonej na kawałki
  • 220 g cukru
  • 1 limonka
  •  garść rodzynek
  • Kilka listków świeżej mięty pokrojonej w paseczki
  • 1 op. pektyny w proszku, (30 g ) ew. Żelfix 3 :1

 

1. limonkę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok do naczynia  cukinię i obrane kiwi, rozdrobnić dodać cukier.

Gotować 20 min w temp.90*C 

25 minut przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki, miętę oraz Żelfikx .

Drzem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

 

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 727 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-10-08 | Komentarze (0)

 

 

 

Papryka marynowana.

 

Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0,5 litra )
- papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg.
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca w ziarenkach
- czosnek
- olej
Zalewa
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 6 płaskich łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki soli

 

Wykonanie
Na dno każdego słoja daję dwa ziarna ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,  listek laurowy i ząbek czosnku.
Papryki oczyszczam, kroję w szerokie paski układam na szerokim sicie i parzę wrzątkiem. Następnie sparzone papryki układam ściśle do słoików. Przygotowuje zalewę i gorącą zalewam papryki w słojach. Na górę każdego słoja dolewam po łyżce oleju. Zakręcam. Pasteryzuje od zagotowania się wody w garnku ok.1-2 minuty. Wyjmuję na ściereczkę i ustawiam do góry dnem. Kiedy słoje przestygną wynoszę je w chłodne miejsce.
Smacznego :)

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 716 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-10-02 | Komentarze (0)

 
 
 

 Przepisy z figi

 

Przystawka po włosku

Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich jak i obiadowych. Nic dziwnego, gdyż uznawany jest tam powszechnie za symbol płodności. Według mitów rzymskich, Włosi zawdzięczają figi Bachusowi, bogu wina a na Bachanaliach ku jego czci, kobiety zakładały girlandy z suszonych fig. Na przystawkę – sałatka z rukoli i fig pobudzająca zmysł smaku.

Składniki:

  • 6-8 świeżych fig, przekrojonych na połówki
  • 300 gramów świeżej rukoli
  • 50 gramów siekanych orzechów włoskich
  • 50 gramów sera gorgonzola w kawałkach
  • Dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy Dijon
  • Szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

W salaterce delikatnie mieszamy listki rukoli, posiekane orzechy, połówki fig i kawałki gorgonzoli. Osobno łączymy ze sobą składniki dressingu i dodajemy do sałatki.

 
 
Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 571 | Pobrań: 21 | Dodał: fiolka | Data: 2016-07-15 | Komentarze (0)

 

Kabaczki w pomidorach na zimę

 

LECZO Z KABACZKIEM

spory młody kabaczek

kilogram dojrzałych pomidorów  ( mogą być miękkie)

sól, pieprz czarny i ziołowy

słodka papryka w proszku, bazylia

 

Pomidory kroimy,solimy,zalewamy  dwoma szklankami wody i  rozgotowujemy na bardzo miękko. Przecieramy przez sito,przyprawiamy i studzimy.

Obranego kabaczka  kroimy na ćwiartki wzdłuż a potem w grube plastry. Wkładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy przecierem pomidorowym, prawie do pełna. Zakręcamy słoiki suchymi nakrętkami,wstawiamy do garnka z wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy na małym ogniu około pół godziny od zagotowania.

Zimą otwieramy , dodajemy co się nam podoba i mamy pyszne leczo przypominające smakiem lato.

Smacznego !

 

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 801 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-08 | Komentarze (0)

 
Cukinia lub kabaczek w zalewie musztardowej
 
Składniki:
2 kg cukinii lub kabaczka (waga po obraniu)
Zalewa musztardowa:
 
1 litr wody ¾ szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
6 łyżek musztardy (np. sarepskiej)
Do każdego słoika:
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
 
Sposób wykonania:
 
Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić. Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać musztardę i razem wymieszać. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie ułożyć ciasno paski cukinii i zalać zalewą musztardową. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml. Smacznego.
 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 804 | Pobrań: 686 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-08 | Komentarze (0)

 

 

 

 

Sałatka z grzybów i warzyw na zimę

 

 

Składniki

grzyby 1,5 kg
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 0,5 kg
olej 100 ml
cukier do smaku 
koncentrat pomidorowy 100 ml
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
sól 1 łyżka
seler 1 sztuka mała
pieprz czarny ziarnisty 5 sztuk
 

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, namoczyć w wodzie na 30- 60 minut, ugotować do miękkości przez około 40 minut. Następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Cebule poszatkować, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na jarzynówce. W głębokim garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, po 5-10 minutach dodać starte warzywa, dusić około 15 minut, dodać przyprawy i koncentrat, następnie grzyby i mocno podgrzać. Gorące grzyby wraz z warzywami przekładać do słoików, zakręcać i odstawiać pokrywką do dołu. Nie trzeba pasteryzować.

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 641 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-29 | Komentarze (0)

 

 

 

 

Powidła śliwkowe (bez mieszania)

.

Składniki

5 kg śliwek (każdy gatunek się nada)
ok. 700-800 g cukru
2 łyżki oct

Sposób przygotowania

1.

Śliwki wydrylować i przekładać na przemian z cukrem, kończąc warstwą cukru. Całość polać octem.

2.

Odstawić bez przykrycia na 12 h. Po tym czasie zacząć gotować na najniższym ogniu przez ok. 5 - 5 1/2h, ma powoli bulgotać. Gotujemy bez przykrycia. UWAGA!!! Nie wolno ani razu zamieszać, od początku do końca. Jeżeli choć raz to zrobimy, to śliwki na pewno przypalą się.

3.

Pod koniec gotowania można zebrać chochelką nadmiar soku i dopiero teraz mieszamy. Jeżeli okaże się, że nasze powidła są za gęste, to rozcieńczamy je uzyskanym sokiem. Na koniec mielimy blenderem na gładką masę. Przekładamy gorące powidła do wyparzonych słoików, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 865 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-29 | Komentarze (0)

 

       

 

  Kalarepa w sosie śmietanowym


 

Składniki:

4 kalarepy
300ml bulionu warzywnego
4 łyżki gęstej śmietany
Szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Sól, pieprz

Bulion zagotować, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem gałką muszkatołową. Kalarepy obrać, pokroić na 3 mm plastry, które podsmażyć na maśle przez 2 minuty, osolić i opieprzyć. Zalać sosem śmietanowym, gotować 2 minuty na małym ogniu, pod koniec dodać bazylię, delikatnie wymieszać.
Gotowe.

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 720 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-27 | Komentarze (0)

1-10 11-15
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024