Cukinia lub kabaczek w zalewie musztardowej
Składniki:
2 kg cukinii lub kabaczka (waga po obraniu)
Zalewa musztardowa:
1 litr wody ¾ szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
6 łyżek musztardy (np. sarepskiej)
Do każdego słoika:
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić. Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać musztardę i razem wymieszać. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie ułożyć ciasno paski cukinii i zalać zalewą musztardową. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml. Smacznego.