|
Czwartek, 2024-11-21, 12:19 PM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
|
W kategorii wpisów: 3 Pokazano wpisów: 1-3 |
|
Sortowanie według:
Daty ·
Nazwy ·
Ratingu ·
Komentarze ·
Pobrania ·
Odsłony
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim
Składniki:
ciasto francuskie
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 opakowania szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
łyżeczka masła
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
1 gałka sera mozarella
1 jajko
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, jeśli są bardzo grube, lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Nie jest to konieczne, ale ja jeszcze zrobiłam marynatę, która jest uniwersalna i zawsze wykorzystuję ją do mięsa z kurczaka (sok i skórka z jednej cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy) i pozostawiłam mięso w niej na jakieś 2 godziny.
Przygotować szpinak. Zamrożony wrzucić do garnuszka i podgrzewać, do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, wcisnąć dwa ząbki czosnku, posolić, dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić.
Mięso ułożyć na środku ciasta. Na jednym płacie powinny zmieścić się dwa kawałki mięsa. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki.
Na pierś wyłożyć szpinak, na niego położyć pokrojoną w plastry mozarellą. Teraz na przemian przekładać paski ciasta. Całość powinna przypominać chałkę.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w tem. 180 st. ok 40 minut.
|
|
Staropolska potrawka z kurczaka
|
|
|
|
|