Czwartek, 2024-11-21, 12:05 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Ciasta

W kategorii wpisów: 20
Pokazano wpisów: 1-10
Strony: 1 2 »

Sortowanie według: Daty · Nazwy · Ratingu · Komentarze · Pobrania · Odsłony

 Napoleonka na herbatnikach

Ciasta | Wyświetleń: 714 | Pobrań: 22 | Dodał: fiolka | Data: 2017-04-12 | Komentarze (0)

Staropolska bagietka zwana ,,francuską,,

Ciasta | Wyświetleń: 705 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2017-02-03 | Komentarze (0)

Biszkopt

Biszkopt jest miękki i puszysty jak piórka, nie ma żadnego problemu, z tym, aby wyrósł .

Ciasta | Wyświetleń: 716 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-12-17 | Komentarze (0)

 
 

Tarta kokosowa z figami

 
http://smakchwil.ucoz.pl/_ld/22/39619338.jpg
 
Ciasta | Wyświetleń: 663 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-07-15 | Komentarze (0)

 

 
 

Ciasto piankowe na herbatnikach

 
 
 

Ciasta | Wyświetleń: 826 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-01-03 | Komentarze (0)

 

 
 

 Sernik Rafaello na zimno

 
 
 

Ciasta | Wyświetleń: 908 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-01-03 | Komentarze (0)

 

 

3 Bit na kruchym spodzie

 
 
 
 
Ciasta | Wyświetleń: 700 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-01-03 | Komentarze (0)

 

  Snickers-ciasto

 
 
 
 
Ciasta | Wyświetleń: 807 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-01-03 | Komentarze (0)

 

 Ciasto na oleju ze śliwkami.

 
olej 1/4 szkl.
jajka 4 szt
cukier 3/4 szkl.
mąka 1 i 1/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
aromat cytrynowy 1/4 łyżeczki
woda 2 łyżki
śliwki 50 dag
cukier puder 2 łyzki
 

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puch,wlać wodę i ciągle ubijając wlewać olej.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,wsypywać porcjami do ciasta,mieszając drewniana łyżką.Na koniec dodać aromat,wymieszać i przełożyć ciasto do tortownicy.
Śliwki umyć,wypestkować,ułożyc na cieście i wstawić je do podgrzanego piekarnika.
Piec 45-50 minut w tem.180 stopni.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

  

 

Ciasta | Wyświetleń: 738 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-24 | Komentarze (0)

 

Karpatka

Karpatka - ciasto iście królewskie, puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta. Niepozorny wygląd to jednak efekt niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do wykonania. Trud wynagradza jednak wielka deserowa uczta! Podejmujesz rękawice?

 

Niełatwo jest znaleźć przepis na karpatkę godny polecenia. Niniejszy pochodzi prosto z zeszytu mamy mojej koleżanki. To jest jej wypiek popisowy! Pieczony głównie od święta, wprawia w zachwyt wszystkich domowników i gości. Nic dziwnego, bo trudno taki smak odnaleźć w cukierniach. Tym bardziej - polecamy!

Karpatka - ciasto


Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju (Karpatka nie przywiera wówczas do blachy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)

Sposób przygotowania:
Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia, do wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę i dobrze utrzeć. Po ostygnięciu  ciasta, dodać jajka i olej i znowu utrzeć. Ciasto podzielić na dwie porcje i wyłożyć na dwóch blachach do pieczenia jednakowej wielkości. Karpatka, a właściwie ciasto na karpatkę powinno się piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Krem

Składniki:
- 0, 5 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- żółtko jajka

Sposób przygotowania:
W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, w ten sposób powstanie budyń. Gdy budyń się ugotuje, zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń. Całość można zmiksować na szybkich obrotach. I krem do karpatki już gotowy. Teraz wystarczy przełożyć ciasto kremem, wstawić do lodówki, aby się schłodziło, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Karpatka jest gotowa, kiedy ciasto przełożysz kremem i wstawisz do lodówki. Ciasto wygląda i smakuje jeszcze lepiej, jeśli wierzch ciasta posypiemy cukrem pudrem.

 

 

Ciasta | Wyświetleń: 696 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-04-28 | Komentarze (0)

1-10 11-20
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 7
    Gości: 7
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024