Jajka ubić z cukrem na puch,wlać wodę i ciągle ubijając wlewać olej.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,wsypywać porcjami do ciasta,mieszając drewniana łyżką.Na koniec dodać aromat,wymieszać i przełożyć ciasto do tortownicy.
Śliwki umyć,wypestkować,ułożyc na cieście i wstawić je do podgrzanego piekarnika.
Piec 45-50 minut w tem.180 stopni.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Karpatka - ciasto iście królewskie, puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta. Niepozorny wygląd to jednak efekt niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do wykonania. Trud wynagradza jednak wielka deserowa uczta! Podejmujesz rękawice?
Niełatwo jest znaleźć przepis na karpatkę godny polecenia. Niniejszy pochodzi prosto z zeszytu mamy mojej koleżanki. To jest jej wypiek popisowy! Pieczony głównie od święta, wprawia w zachwyt wszystkich domowników i gości. Nic dziwnego, bo trudno taki smak odnaleźć w cukierniach. Tym bardziej - polecamy!
Karpatka - ciasto
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju (Karpatka nie przywiera wówczas do blachy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)
Sposób przygotowania:
Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia, do wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę i dobrze utrzeć. Po ostygnięciu ciasta, dodać jajka i olej i znowu utrzeć. Ciasto podzielić na dwie porcje i wyłożyć na dwóch blachach do pieczenia jednakowej wielkości. Karpatka, a właściwie ciasto na karpatkę powinno się piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Sposób przygotowania:
W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, w ten sposób powstanie budyń. Gdy budyń się ugotuje, zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń. Całość można zmiksować na szybkich obrotach. I krem do karpatki już gotowy. Teraz wystarczy przełożyć ciasto kremem, wstawić do lodówki, aby się schłodziło, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Karpatka jest gotowa, kiedy ciasto przełożysz kremem i wstawisz do lodówki. Ciasto wygląda i smakuje jeszcze lepiej, jeśli wierzch ciasta posypiemy cukrem pudrem.