Tarta kokosowa z figami
- Ciasto:
- 100 g wiórków kokosowych,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- Krem:
- 400 ml mleka kokosowego,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru,
- sok z limonki,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 4 – 5 fig
- Masło do wysmarowania formy do tarty
Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Ja używam malaksera ponieważ ciasto w zasadzie nie ma kontaktu z ciepłymi rękami i jest krócej wyrabiane – czyli eliminuję to czego nie lubi kruche ciasto.
Nadzienie: Jajka i zółtka ubić z cukrem na pulchną masę, ubijając dodać sok limonkowy, a następnie mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko kokosowe ze śmietaną. Ubijając jajka dodawać do nich powoli gorące mleko a następnie przelać całość do garnka i mieszając gotować do otrzymania konsystencji gęstej śmietany.
Figi pokroić w szóstki lub ósemki.
Formę do tarty wysmarować stopionym masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ładnie przyciąć brzegi. Wyłożyć na ciasto krem i udekorować figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po wyjęciu ciasto odstawić do ostudzenia.
Do dania użyłam mleko kokosowe z oferty