|
Wtorek, 2024-03-19, 7:10 AM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
|
Czemu bąki śmierdzą?
Woń bąków wywołują małe ilości
siarkowodoru i merkaptanów (tiole) tworzących mieszaninę. Zawierają one
siarkę. Im twoja dieta bogatsza w siarkę - tym więcej siarczków i
merkaptanów wyprodukują bakterie, a co za tym idzie tym bardziej będą
śmierdzieć twoje bąki. Kalafior, jajka i mięso są powszechnie znane ze
swoich możliwości wywoływania cuchnących bąków. Z kolei groch, fasola
czy w ogóle warzywa strączkowe produkują duże ich ilości, jednakże
nieszczególnie śmierdzących. Skąd bierze się towarzyszący
pierdnięciu odgłos? Dźwięk powstaje w wyniku drgań otworu odbytu i jest
uzależniony od prędkości parcia gazów oraz napięcia mięśni zwieracza. Ile
gazu wytwarza człowiek w ciągu dnia? Średnio dziennie człowiek wytwarza
około pół litra gazów, na które składa się około 14 bąków. Przeprowadź
następujący eksperyment: Notuj co jesz i notuj swoje każde pierdnięcie.
Możesz również dodać opis siły jego smrodu. W ten sposób odkryjesz
zależność pomiędzy pożywieniem, które zjadasz a ilością bąków, jak
również intensywnością ich zapachu. Jak wygląda droga bąków do
odbytu? Rzeczywiście może zastanawiać fakt podróżowania bąków w dół ku
odbytowi, zważywszy, że gazy mają mniejszą gęstość od cieczy i ciał
stałych, więc powinny przemieszczać się zatem ku górze. Jelito przepycha
swoją zawartość w kierunku odbytu w serii skurczów tzw. ruchem
robaczkowym. Proces ten jest stymulowany czynnością jedzenia, dlatego
też często zdarza się, że mamy ochotę puścić bąka lub strzelić kupę
zaraz po jedzeniu. Ruch robaczkowy tworzy strefę wysokiego ciśnienia
zmuszając całą zawartość jelita do przesunięcia się w obszar niższego
ciśnienia, czyli w dół, ku odbytowi. Małe bąbelki gazów,
przemieszczających się łatwiej niż inne składniki, łączą się w większe
na drodze do wyjścia. Gdy jelito nie pracuje, gazy mogą przenikać z
powrotem w górę, jednak ze względu na skomplikowaną i kręta budowę
jelita nie są w stanie zawędrować daleko. Dodatkowo, gdy człowiek leży
jego odbyt nie znajduje się ani powyżej ani poniżej jelit. Czy
mężczyźni pierdzą częściej niż kobiety? Gdyby tak było w rzeczywistości,
oznaczałoby to, że kobiety powstrzymują się i puszczają większe bąki,
gdy nikogo nie ma w pobliżu. Czy istnieją jakieś określone pory
puszczania bąków? Najbardziej prawdopodobne jest puszczenie bąka rano,
podczas toalety. Taki bąk ma miano "porannego grzmotu" i w odpowiednich
warunkach jego odgłos może "poruszyć ściany". Dlaczego fasola
wywołuje bąki? Groch i fasola zawierają cukry, których organizm ludzki
nie trawi. Gdy dostaną się one do jelit, bakterie zaczynają szaleć i
wytwarzają ogromne ilości gazów. Co oprócz pożywienia może
powodować, że pierdzi się więcej niż zwykle? Ludzie, którzy połykają
dużo powietrza pierdzą więcej. Lekarstwem na to jest przeżuwanie
pożywienia z zamkniętymi ustami. Ludzie nerwowi wywołujący duży ruch w
swoim układzie pokarmowym puszczają więcej bąków, ponieważ organizm nie
nadąża zaabsorbować w całości wdychanego powietrza, które ostatecznie
trafia do jelit. Niektóre choroby wywołują podwyższoną podatność na
wzdęcia. Wznoszenie się samolotu lub jakiekolwiek środowisko niskiego
ciśnienia powoduje rozprężanie gazu i w konsekwencji wzdęcia. Czy
bąk to beknięcie niewłaściwą stroną? Nie. Beknięcie pochodzi z żołądka i
posiada inny skład chemiczny niż bąk, który ma w sobie więcej gazów
bakteryjnych niż atmosferycznych w porównaniu z beknięciem. Czy
wstrzymywanie się od pierdnięcia jest niezdrowe? Istnieją różne zdania
na ten temat. Rzeczywiście, ludzie od wieków wierzyli, że wstrzymywanie
wzdęcia jest niezdrowe. Cezar Klaudiusz wprowadził nawet prawo
legalizujące puszczanie bąków na przyjęciach w trosce o zdrowie
obywateli. Istniało głębokie przekonanie, że pohamowywanie się może
zatruć organizm lub być przyczyną wszelakich schorzeń.
|
|
|
|