Sobota, 2024-12-21, 9:57 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Naleśniki, omlety, tortille

W kategorii wpisów: 8
Pokazano wpisów: 1-8

Sortowanie według: Daty · Nazwy · Ratingu · Komentarze · Pobrania · Odsłony

Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem,

serem żółtym i cebulą

Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 586 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-12-17 | Komentarze (0)

 

 

 

 

PIZZA Z PATELNI

 

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • ok 15 pieczarek
  • 1 cebula
  • żółty ser
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki 
  • sól,pieprz,czosnek i inne przyprawy wg uznania

Oczyszczone pieczarki drobno pokroić,cebulę również - podsmażyć na rozgrzanym oleju.Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,przyprawić wg uznania.Amatorzy pikantnych smaków mogą dodać ostrą paprykę,przyprawę do gyrosa.U mnie było dosyć pikantnie tzn 3 ząbki czosnku,przyprawa gyros i chili.Tak przyprawionego kurczaka wrzucamy do pieczarek i razem smażymy kilka chwil.
Jajka roztrzepać łyżką w misce,dodając 4 łyżki mąki.Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody oraz sól,pieprz i paprykę.Na końcu połączyć z podsmażonymi wcześniej składnikami.Masę wylać na patelnię,smażyć placki.Z takiej ilości składników wyszły mi 4 sztuki większych placuszków.Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym by były mniej kaloryczne.
Na minipizze położyć trochę startego sera żółtego,na ten ser grubszy plasterek pomidora i znowu starty ser.Posypałam ziołami prowansalskimi.Tak przygotowane smażyć jeszcze ok 7-10 min pod przykryciem na patelni,do rozpuszczenia sera.Gotowe udekorowałam keczupem i kiełkami rzodkiewki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 794 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-22 | Komentarze (0)

 

 

 
 

Pyszne i smaczne tosty hawajskie.

 


 

Składniki

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 6 plasterków szynki
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • masło
  •  

Etapy przygotowania

  1. Pieczywo cienko smarujemy masłem.Na każdej kromce kładziemy po plasterku szynki, żółtego sera, ananasa,
  2. Tosty posypujemy oregano.Wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy ok. 5 minut, aż ser się stopi.
 
 
 
Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 818 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-10-15 | Komentarze (0)

 

 

Przepis na Krokiety z mięsem

 

czas: ok. 1 godziny
liczba porcji: dla 3–4 osób, 10 krokietów

Składniki

ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

farsz:

  • 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 100 g śmietany 12–18%
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 795 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-01-11 | Komentarze (0)

Wyjątkowe (i proste!) śniadanie dla dwojga

Na porcję dla dwojga:
4 średnie jajka
4 duże łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
ulubione zioła
odrobina masła

Do tego co tylko sobie wymyślicie: bułki, kanapki, warzywka... Ja proponuję ciepłe tosty :)
Jeśli mam wymienić jedną, jedyną trudność w wykonaniu tego śniadanka to będzie to posiadanie foremek żaroodpornych, ale nie zniechęcajcie się! Ja je kupiłam kiedyś przy okazji na jakiejś wyprzedaży zaledwie za parę złotych:) a przydadzą się w przyszłości, bo są idealne na muss czekoladowy :)

Do dzieła:
Do każdej małej foremki wlewamy po dwie łyżki śmietany, na to wbijamy po 2 jajka i doprawiamy - ziołami, solą czy czym sobie wymyślicie :) na to troszkę masła.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, zagotowujemy czajnik wody. Foremki z jajkami wkładamy do keksówki albo innego wysokiego naczynia żaroodpornego i zalewany wrzątkiem do połowy wysokości naszych foremek z jajami - czyli serwujemy im tzw. kąpiel wodną. Całość ostrożnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 min aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. I tyle! Podajemy na gorąco naturalnie :)

 
Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 797 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-05 | Komentarze (0)

 

Racuchy

 

Składniki na dwa talerze racuchów:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko

 

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia w kruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.

 

Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

 

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

 

Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą.. jak lubicie :-). Jeśli coś zostanie na drugi dzień (jeśli..), na kilkanaście sekund można włożyć do mikrofali - idealnie to je odświeża, są znów ciepłe, pachnące i miękkie (tak zresztą odświeżam też pączki).

 

Smacznego :-)

 

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu

 

 

 

 

Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 707 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-05 | Komentarze (0)

 

 

Placki z rabarbarem

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 pałki rabarbaru
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Rabarbar myję, obieram i kroję w cienkie krążki. Zasypuję łyżeczką cukru i odstawiam.
W misce umieszczam mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy oraz mleko i wszystko dokładnie mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewam trochę mleka.
Dodaję do miski rabarbar, mieszam i smażę partiami na rozgrzanym oleju.
Placki osuszam na ręczniku papierowym.
Posypuję cukrem pudrem

 

 

 

 

Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 706 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-05-05 | Komentarze (0)


Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 902 | Pobrań: 38 | Dodał: fiolka | Data: 2014-02-03 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024