Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem,
serem żółtym i cebulą
Składniki na 4 bułki
4 bułki
4 jajka
1 średnia cebula
100 g boczku (ewentualnie szynki lub kiełbasy)
25 g sera żółtego
sól
szczypta chili lub papryki ostrej w płatkach
oliwa lub olej
Z bułek obciąć wierzchy i wydłubać środek. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie bądź oleju. Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do smażącej się cebulki. Całość smażymy, aż z boczku wytopi się tłuszcz. Łyżką cedzakową wyciągamy cebulkę i boczek (czekając aż tłuszcz wycieknie).
Na dno bułki wykładamy 1/4 mieszanki boczku i cebuli, na to kładziemy 1/4 startego sera. Na wierzch delikatnie wlewamy jajko, posypujemy solą i ostrą przyprawą. Tak samo postępujemy z pozostałymi bułkami. Ostrożnie przenosimy je bezpośrednio do piekarnika, bądź w naczyniu do zapiekania.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 minut, w zależności od tego jakie lubimy jajka. Ja lubię bardzo ścięte, więc piekłam je 20 minut. Pod koniec pieczenia na 2-3 minuty można włączyć pieczenie z grzałką górną, aby bardziej przypiec jajka.
Smacznego!
Placuszki z chleba, bułki
Chleb pokroić na mniejsze kawałki i zalać mlekiem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebule obrać posiekać i zeszklić na oleju. Wszystko przełożyć do jednej miski dodać mąkę , jajka i zmiksować na masę benderem.
Masę doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcję ciasta .
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
|