Walijskie
ciastka z patelni 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka rodzynek 1/2 kostki margaryny (pokrojona na małe kawałki) aromat waniliowy
Łączymy: mąka + proszek do pieczenia + cukier. Dodajemy margarynę - wyrabiamy. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Jajka rozbijamy widelcem w miseczce i dodajemy do ciasta. Plus aromat. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać łyżkę mleka. Wałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm i wykrajamy ciasteczka.
Patelnię przecieramy papierem nasączonym tłuszczem, rozgrzewamy, kładziemy nasze ciastka i trzymamy około 3 minut z każdej strony - aż staną się złociste.
Osobiście przepis trochę zmodyfikowałam: nie dodawałam rodzynek, bo nie lubię i zamiast 1 szklanki cukru, dałam 0,5 szklanki. Wg mnie 0,5 szklanki to bardzo dużo i ciastka wyszły naprawdę słodkie, nie wiem jakie byłyby po dodaniu 1 szklanki!
Z tego przepisu wychodzi ok. 25 ciastek. Ja robiłam za drugim razem z podwójnej porcji
|