Przepis na Krokiety z mięsem
czas: ok. 1 godziny
liczba porcji: dla 3–4 osób, 10 krokietów
Składniki
ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
farsz:
- 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 100 g śmietany 12–18%
- 1 jajko
dodatkowo:
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Najpierw naleśniki. Mieszam wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, aż do uzyskania gładkiej masy.
Cebulę kroję drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam, dodaję zmielone mięso, np. drobiowe. Następnie doprawiam solą i pieprzem, i mieszam, aby mięso nie złączyło się w zbyt duże kawałki. Dodaję śmietanę, wbijam jajko i mieszam.
Farsz nakładam na podsmażone naleśniki i roluję.
Obtaczam w rozkłóconym jajku i bułce.
Smażę na oleju, aż będą rumiane, układam najpierw łączeniem do dołu, by się ładnie złączyły.
Smacznego.