Snickers-ciasto
Ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag cukru 2 całe jaja 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 1 kostka margaryny do pieczenia 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
Sodę rozpuszczamy w mleku. Orzechy siekamy ręcznie bardzo drobno, bądź wrzucamy do malaksera. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy razem na jednolite ciasto. Ja zawsze zmniejszam ilość cukru niż podana w przepisie, ponieważ wtedy słodycz jest zbyt mdła. Jak dla mnie 100 dag cukru w zupełności wystarczy. Ciasto wychodzi dość rzadkie, dlatego wkładamy je na ok. godzinę do zamrażarki.
Masa orzechowa:
20 dag grubo krojonych orzechów 12 dag masła 10 dag cukru 2 łyżki prawdziwego miodu
Masło, cukier i miód rozpuszczamy w garnku, dodajemy orzechy. Cały czas mieszamy do zrumienienia. Jeszcze ciepłe wykładamy na ciasto.Uwaga! -bardzo szybko się przypala!
Rozgrzewamy piekarnik do 180’C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, papierem do pieczenia, bądź smarujemy margaryną. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na trzy równe części. Każdą z części kładziemy na blaszkę i rozprowadzamy rękoma na równo. Dwie części pieczemy na złoty kolor ok. 10-15 minut. Na trzecią porcję ciasta rozkładamy równo masę orzechową i pieczemy obserwując brzegi- kiedy się zrumienią wyciągamy z piekarnika. Ciepłe ciasto jest bardzo delikatne, łatwo je połamać. Dlatego zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Ale uwaga, wtedy robi się twarde i również się łamie. Zmięknie po połączeniu z masą.
Masa budyniowa: 2 x 1,5 szklanki mleka (w sumie 3 szklanki) 3 żółtka 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 kostka masła 82% Ponadto na wierzch 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1,5 szklanki mleka, cukier, cukier waniliowy zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając żeby nie przypalił się cukier. Drugie 1,5 szklanki mleka, żółtka i mąkę rozmiksować i wlać do gotującego się mleka. Gotujemy dokładnie tak jak budyń, cały czas mieszając. Wychodzi bardzo gęsty. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło kroimy na kawałki i ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Masę dzielimy na pół, przekładamy placki. Placek z orzechami układamy na wierzchu, polewamy mlekiem skondensowanym, które wcześniej gotujemy 1,5 godziny w kąpieli wodnej. Snickers najlepszy jest na drugi dzień, kiedy poszczególne warstwy ciasta się przegryzą i przede wszystkim zmiękną. Wtedy łatwiej jest go tez kroić. Trzymamy w lodówce. |