Sernik Rafaello na zimno
Składniki na spód: 120g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa ok. 1 łyżka masła
Wafelki zmiksować razem z masłem (dzięki niemu spód ładnie się trzyma i nie kruszy przy nakładaniu ciasta). Masą ciasteczkową wylepić spód tortownicy (24cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę serową: 250g serka mascarpone 250g jogurtu greckiego lub sera wiaderkowego na serniki 220g cukru pudru 2 puszki mleka kokosowego (2x400ml) 200g białej czekolady 4 łyżki likieru amaretto 6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego klik) 3 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody
ponadto: 80g płatków migdałów 50g wiórek kokosowych gotowe praliny Rafaello do dekoracji
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodawać jogurt i mleko kokosowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej również wmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Wmieszać do niej kilka łyżek masy serowej a następnie dodać do całości i zmiksować. Na koniec dodać likiery. Masę serową przełożyć delikatnie łyżką do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wyrównać i odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Następnego dnia delikatnie odciąć nożem od brzegów tortownicy i zdjąć obręcz. Boki i wierzch obsypać wiórkami. Wierzch dodatkowo płatkami migdałów i udekorować pralinami. Smacznego :) |