Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - pieczarkowym
- 300 g makaronu (u mnie pełnoziarniste kokardki)
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 600 g pieczarek
- 400 ml śmietany (najlepiej 30%)
- garść posiekanej natki pietruszki
- przyprawa do kurczaka (najlepiej ziołowa)
- sól, pieprz do smaku
- starty parmezan (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umytą pierś z kurczaka kroimy na niewielką kostkę. Przygotowujemy marynatę: przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy w miseczce z 2 łyżkami oliwy/oleju i przyprawą do kurczaka. Wkładamy do niej pokrojoną pierś, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Marynatę można przygotować z dowolnych przypraw, wedle upodobania: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, sama sól i pieprz, pełna dowolność. ;D
- W czasie, gdy mięso marynuje się w lodówce obieramy pieczarki i kroimy je na plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Gotujemy makaron wg przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu krótko hartujemy go zimną wodą.
- Na mniejszej patelni smażymy mięso w marynacie aż się zarumieni.
Nie potrzeba już dodawać tłuszczu do smażenia, oliwa lub olej z marynaty powinien wystarczyć.
- Na większej patelni na łyżce oleju/oliwy smażymy pieczarki z cebulą dopóki woda z pieczarek nie odparuje. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
Teoretycznie danie można przygotować na jednej patelni. Najpierw smażymy kurczaka, a potem dorzucamy do niego pieczarki z cebulą. Ja smażę osobno, smaki są bardziej wyraziste, kurczak nie nasiąka wodą z pieczarek.
6. Dodajemy usmażonego kurczaka, całość zalewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Ściągamy pokrywkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem i…. gotowe ;)