Staropolska potrawka z kurczaka
Składniki:
mięso drobiowe z rosołu
pół kostki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 - 3 szklanki zimnego rosołu
sok z 1 cytryny
½ - 1 szklanka cukru
½ szklanki rodzynek jak ktoś ma można dodać agrest z kompotu
1 żółtko (opcjonalnie, ja pominęłam)
ryż
Ugotować rosół z kurczaka na wolnym ogniu z dodatkiem włoszczyzny.
Przestudzony rosół odlać przez sitko odpowiednią ilość do osobnego naczynia.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mąka zupełni złączy się z masłem i nie będzie białych grudek wlewamy zimny rosół. Ciągle mieszamy, ponieważ sos szybko zastyga. Dodajemy sok z cytryny gdy nie ma kwasek cytrynowy i stopniowo dodajemy cukier do uzyskania smaku, który będzie nam odpowiadał (a musi być to wyraźnie słodko – kwaśny smak). Dorzucamy sparzone rodzynki i mięso, można dodać roztrzepane żółtko i słodką śmietankę.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Gotowe! :)
|