Przepisy Extra

Cukinia lub kabaczek w zalewie musztardowej

W jaki sposób zabezpieczyć sobie dostęp do ulubionego przysmaku, jakim dla wielu smakoszy jest cukinia, w okresie, kiedy warzywo to jest trudno dostępne, np. zimą.

To proste! Wystarczy zakonserwować cukinię wg zamieszczonego poniżej przepisu kulinarnego. To sposób na przygotowanie kabaczka w wersji wytrawnej, w zalewie octowo- musztardowej. Tak przygotowane warzywo, stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych. Czytaj więcej

Ale nie tylko. Jest to również świetna przekąska, która może zastąpić np. popularne chipsy. Polecamy!

Składniki:

2 kg cukinii lub kabaczka (waga po obraniu)
Zalewa musztardowa:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
6 łyżek musztardy (np. sarepskiej)
Do każdego słoika:
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić.

Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać musztardę i razem wymieszać.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie ułożyć ciasno paski cukinii i zalać zalewą musztardową. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Może i racja, że te 10 minut wystarczy. U mnie była taka starsza cukinia, miała twardą skórkę i ogólnie taka twarda była, dlatego pasteryzowałam dłużej. Ale uwaga bardzo cenna, dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2020-07-26 23:12:50]
20 minut pasteryzować to znacznie za długo. Połowa tego czasu maksymalnie. Sprawdziłam. Przepis super i do cukinii i do ogórków.
Lulu [2020-07-23 09:05:39]
Upss... przegapiłam pytanie przepraszam, ale już odpowiadam (może cukinia jeszcze czeka ;)) Jeśli jest 3 kg cukinii to zalewę zwiększamy o połowę. Ale można byłoby zrobić też tak, że sałatkę zrobić z tych 2 kg cukinii według przepisu, a z pozostałą cukinię pokroić w plasterki, panierować i smażyć lub ugotować zupkę z cukinii - pychotka! :)
Dorota [2013-09-27 14:53:37]
Przelewamy ją po to, żeby nie była taka twarda, lepiej układała się w słoiku i więcej jej tam weszło :) Proszę bardzo i powodzenia :)
Dorota [2013-08-01 15:46:49]
Ja nie dodawałam, ale można dodać, powodzenia :)
Dorota [2013-07-30 14:36:19]
Dokładnie - najlepiej smakuje jako dodatek do drugiego dania, do potraw z grilla, można podawać też jako przekąskę - smacznego! :)
Dorota [2013-07-18 08:50:00]
Tak, stołowa musztarda też może być - powodzenia :)
Dorota [2012-08-16 08:21:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.