Sałatka do słoików papryka z cebulą
3 kg papryki
1 kg cebuli
2 łyżki soli kamiennej
Na zalewę
½ l octu 10%
2 l wody
1 szklanka cukru
Paprykę dokładnie myję i oczyszczam z nasion i białych części, kroję w paseczki.
Cebulę obieram, myję i kroję w piórka. Do miski przekładam paprykę i cebulę, zasypuję 2 łyżkami soli, mieszam, i zostawiam na 40 minut.
W między czasie przygotowuję zalewę, zagotowuję wodę z cukrem, dolewam ocet. Warzywa odciskam z soku ( robię to w rękawiczkach) i przekładam na gotującą się zalewę.
Gotuję od zagotowania 15 minut.
Gorące przekładam do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzuję 10 minut.
Jak ostygną wynoszę do spiżarni.
Z tej porcji wyszło mi 10 pół litrowych słoiczków.