Składniki
5 kg śliwek (każdy gatunek się nada) ok. 700-800 g cukru 2 łyżki oct
Śliwki wydrylować i przekładać na przemian z cukrem, kończąc warstwą cukru. Całość polać octem.
Odstawić bez przykrycia na 12 h. Po tym czasie zacząć gotować na najniższym ogniu przez ok. 5 - 5 1/2h, ma powoli bulgotać. Gotujemy bez przykrycia. UWAGA!!! Nie wolno ani razu zamieszać, od początku do końca. Jeżeli choć raz to zrobimy, to śliwki na pewno przypalą się.
Pod koniec gotowania można zebrać chochelką nadmiar soku i dopiero teraz mieszamy. Jeżeli okaże się, że nasze powidła są za gęste, to rozcieńczamy je uzyskanym sokiem. Na koniec mielimy blenderem na gładką masę. Przekładamy gorące powidła do wyparzonych słoików, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.