Sałatka z grzybów i warzyw na zimę
|
Składniki
grzyby 1,5 kg
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 0,5 kg
olej 100 ml
cukier do smaku
koncentrat pomidorowy 100 ml
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
sól 1 łyżka
seler 1 sztuka mała
pieprz czarny ziarnisty 5 sztuk
Sposób przygotowania
Grzyby oczyścić, namoczyć w wodzie na 30- 60 minut, ugotować do miękkości przez około 40 minut. Następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Cebule poszatkować, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na jarzynówce. W głębokim garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, po 5-10 minutach dodać starte warzywa, dusić około 15 minut, dodać przyprawy i koncentrat, następnie grzyby i mocno podgrzać. Gorące grzyby wraz z warzywami przekładać do słoików, zakręcać i odstawiać pokrywką do dołu. Nie trzeba pasteryzować.