Poniedziałek, 2017-11-20, 10:05 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Przetwory i marynaty

Przepisy z figi
[ Pobierz z serwera (10.0Kb) ] 2016-07-15, 6:38 PM

 

 Przepisy z figi

 

Przystawka po włosku

Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich jak i obiadowych. Nic dziwnego, gdyż uznawany jest tam powszechnie za symbol płodności. Według mitów rzymskich, Włosi zawdzięczają figi Bachusowi, bogu wina a na Bachanaliach ku jego czci, kobiety zakładały girlandy z suszonych fig. Na przystawkę – sałatka z rukoli i fig pobudzająca zmysł smaku.

Składniki:

  • 6-8 świeżych fig, przekrojonych na połówki
  • 300 gramów świeżej rukoli
  • 50 gramów siekanych orzechów włoskich
  • 50 gramów sera gorgonzola w kawałkach
  • Dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy Dijon
  • Szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

W salaterce delikatnie mieszamy listki rukoli, posiekane orzechy, połówki fig i kawałki gorgonzoli. Osobno łączymy ze sobą składniki dressingu i dodajemy do sałatki.

 

Figi, feta i miód

Dojrzałe ale niezbyt miękkie figi.

Ser feta

Miód  lipowy

 

 http://smakchwil.ucoz.pl/_ld/22/89937651.jpeg

Przekroić figi na pół - położyć przekrojoną częścią do góry, na każdej połówce położyć plaster fety i polałć całość miodem, ale niezbyt obficie.

 

Obiad w marokańskich smakach

Danie główne pochodzi z kuchni marokańskiej, lubiącej łączyć wyraziste i skrajne smaki.  Kumin (kmin rzymski), kolendra, mięta, harissa, wszystkie odmiany papryki, daktyle, szafran i cynamon, pojawią się w większości tamtejszych dań. Do tych barw smakowych dołącza często właśnie figa (el karmoussa), która w tym kraju jest mniejsza, z bardziej zielona skórką, ale za to jeszcze słodsza. Na obiad – marokański kurczak z figami.

Składniki:

 

  • 4 udka kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 300 gramów siekanych fig
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 4 ząbki siekanego czosnku
  • 1 poszatkowana cebula
  • 2 łyżeczki świeżego otartego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kuminu indyjskiego
  • 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

Udka nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rumienimy je z obu stron na oliwie. Przekładamy do brytfanki. W osobnej misce przygotowujemy zalewę z pozostałych składników i przypraw.  Zalewę mieszamy i zalewamy udka. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu zdejmując przykrycie do odparowania i zgęstnienia sosu. Świetnie smakuje z kaszą kuskus lub ryżem.

Podwieczorek w dalmackim stylu

Przepis na Dalmatinska kolac od smokvi, czyli tartę ze świeżymi figami, jest szczególnie popularny w Chorwacji i krajach byłej Jugosławii. Ten wyjątkowo słodki deser znają wszyscy ci, którzy chociaż raz odwiedzili Dalmację, krainę na wschodnim wybrzeżu Adriatyku o wyjątkowo śródziemnomorskim klimacie. Na deser – chorwacka tarta z figami.

Składniki:

Ciasto:

 

  • Kostka zimnego masła, posiekana na kawałki.
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Półtora szklanki mąki
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany 30%

Nadzienie:

 

  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 20 świeżych fig przekrojonych na połówki

Przygotowanie:

W dużej misce łączymy cukier, mąkę i kawałki masła. Dodajemy żółtko, łyżkę śmietany i zagniatamy w kulę. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Następnie rozwałkujemy i przenosimy do formy i ponownie odstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 350 stopni, przykrywamy tartę papierem do pieczenia i pieczemy przez 10-12 minut. W tym czasie, w małym rondelku łączymy śmietanę z miodem i podgrzewamy do rozpuszczenia miodu. Odstawiamy z ognia na 5 minut. Następnie mieszamy figi z miodem i śmietaną i przekładamy na wierzch tarty. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed usunięciem formy, poczekajmy ok 10 minut.

 
 
 
Kategoria: Przetwory i marynaty | Dodał: fiolka
Wyświetleń: 50 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [3]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2017