Galaretka drobiowa
2 nogi kurczaka
pęczek włoszczyzny
pęczek lubczyku
4 jajka ugotowane na twardo
pół puszki zielonego groszku
sól, pieprz
4 łyżeczki żelatyny
ziele angielskie, liść laurowy
pół selera
Etapy przygotowania
Nogi kurczaka i obrane warzywa zalewamy zimną wodą (tyle, by przykryć wszystkie składniki). Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Gotujemy rosół. Pod koniec gotowania dodajemy pęczek lubczyku (w całości), solimy.
Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy, jeśli kawałki są większe od kęsa i układamy na dnie zwilżonej wcześniej keksówki. Z jaj ugotowanych na twardo zdejmujemy skorupę i układamy je na mięsie, wzdłuż formy.
Marchewki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Układamy warstwami na jajach. Na końcu – zielony, odcedzony groszek.
Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy, jeśli zachodzi potrzeba i 1 litr gorącego płynu mieszamy z żelatyną. Studzimy.
Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość keksówki i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed wyjęciem galarety dobrze jest przetrzeć ścianki formy czymś gorącym lub włożyć na chwilę keksówkę do gorącej wody.
Wykładamy na półmisek i ozdabiamy koperkiem.