Zupa pomidorowa
Składniki:Porcie rosołowe
• 6 marchewek
• 2 pietruszki
• 1 seler korzeniowy z nacią lub samą bulwę selera i kilka gałązek selera naciowego
• por
• pęczek natki pietruszki
• 1 cebula
• koncentrat pomidorowy
• 3 listki laurowe
• 6-8 kulek ziela angielskiego
• sól
• czarny pieprz do smaku
• 4,5 litra wody
• śmietana do zabielenia
• makaron lub ryż do podania
Przygotowanie:
1. Do zagotowanej wody wkładamy kawałki mięsa i włoszczyzna. Większe marchewki i pietruszki przekrawam na
pół, wzdłuż aby oddały jak najwięcej smaku. Selera obieram, przekrawam
na cztery części. Cebulę kroimy w kostkę można też też całą cebulę podpiec zwyczajnie na palniku od gazu.
2. Do garnka wkładam marchew, pietruszkę, selera, pora, podpieczone
cebule, związany nitką pęczek pietruszki, nać selera. Dodaje sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie i
gotuję na niewielkim gazie.
3. Gdy rosół jest gotowy, odławiam wszystkie warzywa i przyprawy. Do
gotującego się wywaru dodaje koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Mieszam dokładnie i podaję zupę z ryżem lub makaronem.
|