Zupa pieczarkowa
Składniki:
300 gr kurczaka (podudzia)
1 włoszczyzna
1/2 pęczka natki pietruszki
4-5 średnich ziemniaków
250 gr pieczarek
1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek
Sól
6 ziaren czarnego pieprzu
3-4 litry wody
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok.
Obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić.
Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa , pieczarki zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.
Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.