Zupa fasolowa
składniki:
1 kg wieprzowych
żeberek
pęczek włoszczyzny
2 średnie cebule
150 gramów wędzonego
na surowo boczku
3 ziemniaki
2 puszki białej
fasoli
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele
angielskie
sól, pieprz, cząber,
majeranek
Zupa fasolowa
przepis-przygotowanie:
Żeberka zalać zimną
wodą i zagotować. Gotować powoli i co jakiś czas zdejmować szumy.
Dodać sól, pieprz,
liść laurowy i ziele angielskie – gotować około 40 minut.
Podsmażyć na
złocisto boczek z cebulą i odrobiną czosnku, następnie dodać całość do bulionu.
Włoszczyznę obrać i
dodać do bulionu. Gotować około pół godziny.
Ugotowane warzywa
wyjąć i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Dodać ziemniaka
pokrojonego na kawałki i fasolę. Gotować do miękkości ziemniaków i fasoli.
Obrać i pokroić
mięso, żeby w zupie pływały soczyste kawałeczki żeberek.
Doprawić do smaku
solą, pieprzem, cząbrem (nie żałujcie) i sporą garścią majeranku. Jeśli tak jak
ja kochacie glutaminian sodu – możecie dodać też kostkę rosołową.
|