Zupa marchewkowa
Składniki:
1 pietruszka
3-4 marchewki
kostka rosołowa
1 łyżeczka koperku
(ja dałam suszony bo taki tylko miałam)
3-4 ziemniaki
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
przyprawy: ziele
angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli
Wykonanie:
1. W garnku ugotować
litr wody. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe.
2. Marchewkę i
pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego
wywaru. Doprawić przyprawami do smaku.
3. Gdy warzywa
zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Zupę gotować do
miękkości ziemniaków. Dodać koperek.
5. Połączyć ze
śmietaną wymieszaną z koncentratem, mąką i odrobiną wywaru stale mieszając.
|