Czwartek, 2024-11-21, 3:15 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria

Wpisów w sekcji: 79
Pokazano wpisów: 11-20
Strony: « 1 2 3 4 ... 7 8 »

 
 

Tarta kokosowa z figami

 
http://smakchwil.ucoz.pl/_ld/22/39619338.jpg
 
Ciasta | Wyświetleń: 663 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-07-15 | Komentarze (0)

 
 
 

 Przepisy z figi

 

Przystawka po włosku

Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich jak i obiadowych. Nic dziwnego, gdyż uznawany jest tam powszechnie za symbol płodności. Według mitów rzymskich, Włosi zawdzięczają figi Bachusowi, bogu wina a na Bachanaliach ku jego czci, kobiety zakładały girlandy z suszonych fig. Na przystawkę – sałatka z rukoli i fig pobudzająca zmysł smaku.

Składniki:

  • 6-8 świeżych fig, przekrojonych na połówki
  • 300 gramów świeżej rukoli
  • 50 gramów siekanych orzechów włoskich
  • 50 gramów sera gorgonzola w kawałkach
  • Dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy Dijon
  • Szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

W salaterce delikatnie mieszamy listki rukoli, posiekane orzechy, połówki fig i kawałki gorgonzoli. Osobno łączymy ze sobą składniki dressingu i dodajemy do sałatki.

 
 
Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 620 | Pobrań: 22 | Dodał: fiolka | Data: 2016-07-15 | Komentarze (0)

 

 
 
 

Śmietanowe ragu z królika ze szparagami

 

Składniki:

  • comber królika (ok 400g z kośćmi)
  • 3 białe szparagi
  • 5 zielonych szparagów
  • pół szklanki białego wina
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • tymianek
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Na początku oddzieliłam mięso od kości, obrałam też białe szparagi. Z obierków szparagów oraz kości przygotowałam esencjonalny wywar. Stał się następnie podstawą sosu.

Mięso podzieliłam na kawałki i wrzuciłam do garnka na łyżkę rozgrzanej oliwy. Podsmażyłam, dodałam posiekany ząbek czosnku, a następnie zalałam winem i przecedzonym przez sitko wywarem. Posypałam obficie suszonym tymiankiem, przykryłam i dusiłam na małym ogniu przez godzinę.

Po godzinie mięso było miękkie (zawsze należy sprawdzić), aromat cudny, mogłam więc dokończyć sos. Do garnka z królikiem dorzuciłam pokrojone w większe kawałki szparagi, poza główkami, które zawędrowały tam 5 minut później. W kubeczku zahartowałam śmietanę i dolałam do potrawki. Dorzuciłam płatki migdałowe. Zagotowałam razem kilka minut, doprawiłam (dosypując trochę więcej aromatycznego tymianku i żałując, że w domu nie znalazłam estragonu. Następnym razem!). Podawałam ze świeżym chlebem oliwkowym, którym fenomenalnie zbierało się sos z talerza.

Danie wejdzie do mojego repertuaru, jest zdrowe, nie wymaga wiele

pracy, a aromatyczny sos wart jest grzechu. W sezonie szparagowym to z pewnością pozycja do wypróbowania.

 

 

 

 

 

 

 

 
Sosy i pasty | Wyświetleń: 762 | Pobrań: 377 | Dodał: fiolka | Data: 2016-03-20 | Komentarze (0)

 

 
 

Ciasto piankowe na herbatnikach

 
 
 

Ciasta | Wyświetleń: 827 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-01-03 | Komentarze (0)

 

 
 

 Sernik Rafaello na zimno

 
 
 

Ciasta | Wyświetleń: 908 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-01-03 | Komentarze (0)

 

 

3 Bit na kruchym spodzie

 
 
 
 
Ciasta | Wyświetleń: 701 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-01-03 | Komentarze (0)

 

  Snickers-ciasto

 
 
 
 
Ciasta | Wyświetleń: 808 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2016-01-03 | Komentarze (0)

 

 Ciasto na oleju ze śliwkami.

 
olej 1/4 szkl.
jajka 4 szt
cukier 3/4 szkl.
mąka 1 i 1/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
aromat cytrynowy 1/4 łyżeczki
woda 2 łyżki
śliwki 50 dag
cukier puder 2 łyzki
 

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puch,wlać wodę i ciągle ubijając wlewać olej.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,wsypywać porcjami do ciasta,mieszając drewniana łyżką.Na koniec dodać aromat,wymieszać i przełożyć ciasto do tortownicy.
Śliwki umyć,wypestkować,ułożyc na cieście i wstawić je do podgrzanego piekarnika.
Piec 45-50 minut w tem.180 stopni.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

  

 

Ciasta | Wyświetleń: 740 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-24 | Komentarze (0)

 

 

 

 

PIZZA Z PATELNI

 

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • ok 15 pieczarek
  • 1 cebula
  • żółty ser
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki 
  • sól,pieprz,czosnek i inne przyprawy wg uznania

Oczyszczone pieczarki drobno pokroić,cebulę również - podsmażyć na rozgrzanym oleju.Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,przyprawić wg uznania.Amatorzy pikantnych smaków mogą dodać ostrą paprykę,przyprawę do gyrosa.U mnie było dosyć pikantnie tzn 3 ząbki czosnku,przyprawa gyros i chili.Tak przyprawionego kurczaka wrzucamy do pieczarek i razem smażymy kilka chwil.
Jajka roztrzepać łyżką w misce,dodając 4 łyżki mąki.Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody oraz sól,pieprz i paprykę.Na końcu połączyć z podsmażonymi wcześniej składnikami.Masę wylać na patelnię,smażyć placki.Z takiej ilości składników wyszły mi 4 sztuki większych placuszków.Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym by były mniej kaloryczne.
Na minipizze położyć trochę startego sera żółtego,na ten ser grubszy plasterek pomidora i znowu starty ser.Posypałam ziołami prowansalskimi.Tak przygotowane smażyć jeszcze ok 7-10 min pod przykryciem na patelni,do rozpuszczenia sera.Gotowe udekorowałam keczupem i kiełkami rzodkiewki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 787 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-22 | Komentarze (0)

 

 
 
Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym
 
 
 Składniki
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym;
5 łodyg selera naciowego;
3-4 łyżki majonezu, lub jogurtu naturalnego
średnia cebula
sól i pieprz

Każdą łodygę selera kroimy wzdłuż na 3 paski.
Siekamy drobno i wrzucamy do miski.
Dodajemy pokrojoną cebulę.
Tuńczyka odsączamy i łączymy resztą.
Całość mieszamy z majonezem lub jogurtem, przyprawiamy.

 
 
 
 

 

 
 
Sałatki i surówki | Wyświetleń: 830 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-12-21 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 4
    Gości: 4
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024