Niedziela, 2024-11-24, 3:22 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria

Wpisów w sekcji: 79
Pokazano wpisów: 31-40
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 »

 

 

 
 

Pyszne i smaczne tosty hawajskie.

 


 

Składniki

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 6 plasterków szynki
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • masło
  •  

Etapy przygotowania

  1. Pieczywo cienko smarujemy masłem.Na każdej kromce kładziemy po plasterku szynki, żółtego sera, ananasa,
  2. Tosty posypujemy oregano.Wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy ok. 5 minut, aż ser się stopi.
 
 
 
Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 811 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-10-15 | Komentarze (0)

 

 

 

 

 

Krewetki w sosie śmietanowo-koperkowym

 

Składniki

 

    300 gram krewetek (najlepiej już obrane, mogą być mrożone)

    4-5 ząbków czosnku, 2 duże liście sałaty

    3-4 cebulki szalotki (albo 1 średnia

    150 ml słodkiej śmietanki (najlepiej 30%)

    1 łyżka stołowa masła

    odrobina soli, pietruszka (1/3 pęczka), trochę białego wytrawnego wina

 

Etapy przygotowania

 

Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, po czym zeszklić cebulę. Cebulę zdjąć, na tym samym maśle zeszklić czosnek (uważać, żeby się nie przypalił!)

Na patelnię z czosnkiem dorzucić cebulę i krewetki, smażyć ok. 2 minut ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, dorzucić śmietanę i odrobinę soli.

Dusić wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut. W końcowym etapie dolać na patelnię 1/2 szklanki wina i dusić jeszcze 5 min.

Posiekaną natkę pietruszki dorzucić na patelnię i wszystko wymieszać. Podawać na dużym liściu sałaty, z bagietką i kieliszkiem białego wina. Smacznego!

 

 
 
Ryby i owoce morza | Wyświetleń: 811 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-10-15 | Komentarze (0)

 

 

 

 

Sałatka z ogórków szklarniowych do słoika

Składniki

 

1 kg ogórków szklarniowych (długie)

3 łyżki octu 10%

2 łyżki soli

150 g cebuli

4 ząbki czosnku

3 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

 

Ogórki umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry- grubości ok. 0,5 cm.

Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w cienkie słupki.

Do dużej miski włożyć ogórki, cebulę i czosnek, dodać ocet, cukier i sól. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny.

Po tym czasie ponownie wymieszać i napełniać powstałą sałatką słoiki (dosyć ciasno upchać).

Słoiki dobrze zakręcić.

 

Słoiki z sałatką gotować 10 minut w dużym garnku z wodą sięgającą do połowy wysokości słoików. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę żeby słoiki się nie obijały.

Smacznego !

 

 
 
Przepisy na zimę | Wyświetleń: 792 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-09-05 | Komentarze (0)

 

Sałatka z grilla

 

 

  Składniki

     1 pomidor
     fasolka szparagowa (ok. 10 dkg na osobę)
     mała cebula
     ser pleśniowy cammenbert (lub serek topiony o dowolnym smaku)
     zioła prowansalskie
      jajka (jedno jajko na osobę)
      kilka kromek czerstwego chleba
      ząbek czosnku
      pęczek szczypiorku do przybrania
      sól do smaku

 

  Sposób przygotowania

Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, aż będzie półtwarda. Odsączyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Cebulkę pokroić w piórka. Na folię aluminiową nakładać po dwa plastry pomidora, potem piórka cebulki, następnie fasolkę. Na koniec poszarpać kilka kawałków sera pleśniowego i posypać ziołami. Zwijamy i układamy na grillu. Pieczemy ok. 10 - 15 minut, w zależności od rozgrzania grilla. Obok paczuszek z sałatką układamy kromki chleba, by również się przypiekły. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie otwieramy folię, i do każdej paczuszki wbijamy jajko, solimy do smaku. Grillujemy, aż do momentu, kiedy jajko się zetnie. Podajemy z grzankami posmarowanymi czosnkiem i z szczypiorkiem.

 

Potrawy z grilla | Wyświetleń: 710 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-07-26 | Komentarze (0)

 

Sałatka na grilla z ogórka i kalafiora

 

 

   potrzebujemy :

 

    połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy

    5 ogórków zielonych

    pęczek koperku

    sól i pieprz do smaku

    majonez gęsty lub śmietana

 

  Kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję  w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru  około 5 minut Ma być chrupki  al dente.

Po ugotowaniu od razu go odcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną kosteczkę, delikatnie solę i zostawiam na sitku, alby spłynął nadmiar soku .Koperek opłukuję, suszę i drobniutko siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski.  Jogurt łączę z majonezem, doprawiam do smaku . Mieszam  wszystko razem.

 
  
Potrawy z grilla | Wyświetleń: 775 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-07-26 | Komentarze (0)

 

 

 

Sałatka ziemniaczana do grilla

 

Składniki:

  • około 20 młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz

 

 

Ziemniaki obieramy i ugotować aż do miękkości. Gdy wystygną pokroić na plasterki lub ćwiartki.

Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotować sos. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do sosu, po czym zalać nim sałatkę. Dosypać posiekany szczypiorek. Sałatkę dokładnie wymieszać  i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby sałatka się przegryzła.

 

Smacznego             

 

 
 
Potrawy z grilla | Wyświetleń: 748 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-07-26 | Komentarze (0)

 

Karpatka

Karpatka - ciasto iście królewskie, puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta. Niepozorny wygląd to jednak efekt niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do wykonania. Trud wynagradza jednak wielka deserowa uczta! Podejmujesz rękawice?

 

Niełatwo jest znaleźć przepis na karpatkę godny polecenia. Niniejszy pochodzi prosto z zeszytu mamy mojej koleżanki. To jest jej wypiek popisowy! Pieczony głównie od święta, wprawia w zachwyt wszystkich domowników i gości. Nic dziwnego, bo trudno taki smak odnaleźć w cukierniach. Tym bardziej - polecamy!

Karpatka - ciasto


Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju (Karpatka nie przywiera wówczas do blachy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)

Sposób przygotowania:
Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia, do wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę i dobrze utrzeć. Po ostygnięciu  ciasta, dodać jajka i olej i znowu utrzeć. Ciasto podzielić na dwie porcje i wyłożyć na dwóch blachach do pieczenia jednakowej wielkości. Karpatka, a właściwie ciasto na karpatkę powinno się piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Krem

Składniki:
- 0, 5 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- żółtko jajka

Sposób przygotowania:
W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka, w ten sposób powstanie budyń. Gdy budyń się ugotuje, zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń. Całość można zmiksować na szybkich obrotach. I krem do karpatki już gotowy. Teraz wystarczy przełożyć ciasto kremem, wstawić do lodówki, aby się schłodziło, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Karpatka jest gotowa, kiedy ciasto przełożysz kremem i wstawisz do lodówki. Ciasto wygląda i smakuje jeszcze lepiej, jeśli wierzch ciasta posypiemy cukrem pudrem.

 

 

Ciasta | Wyświetleń: 697 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-04-28 | Komentarze (0)

 Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - pieczarkowym

  • 300 g makaronu (u mnie pełnoziarniste kokardki)
  • 400 g piersi z kurczaka 
  • 2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 600 g pieczarek
  • 400 ml śmietany (najlepiej 30%)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa do kurczaka (najlepiej ziołowa)
  • sól, pieprz do smaku
  • starty parmezan (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Umytą pierś z kurczaka kroimy na niewielką kostkę. Przygotowujemy marynatę: przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy w miseczce z 2 łyżkami oliwy/oleju i przyprawą do kurczaka. Wkładamy do niej pokrojoną pierś, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Marynatę można przygotować z dowolnych przypraw, wedle upodobania: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, sama sól i pieprz, pełna dowolność. ;D

  1. W czasie, gdy mięso marynuje się w lodówce obieramy pieczarki i kroimy je na plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Gotujemy makaron wg przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu krótko hartujemy go zimną wodą.
  3. Na mniejszej patelni smażymy mięso w marynacie aż się zarumieni.

Nie potrzeba już dodawać tłuszczu do smażenia, oliwa lub olej z marynaty powinien wystarczyć.

  1. Na większej patelni na łyżce oleju/oliwy smażymy pieczarki z cebulą dopóki woda z pieczarek nie odparuje. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem.

Teoretycznie danie można przygotować na jednej patelni. Najpierw smażymy kurczaka, a potem dorzucamy do niego pieczarki z cebulą. Ja smażę osobno, smaki są bardziej wyraziste, kurczak nie nasiąka wodą z pieczarek.

6.    Dodajemy usmażonego kurczaka, całość zalewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Ściągamy pokrywkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem i…. gotowe ;)

 

Potrawy z drobiu | Wyświetleń: 752 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-04-09 | Komentarze (0)


             ZAPIEKANKA MAKARONOWA


  

Składniki:

25-30 dag makaronu (u mnie muszelki)

25 dag pieczarek

1 spora cebula

2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%

1/2 puszki kukurydzy 

1 pętko kiełbasy (krótkie)

żółty ser (wg upodobania), u nas ok. 10 dag goudy zmieszanej z oscypkiem

sól, pieprz

tu wpisz tekst

Dania z ryżu i kaszy | Wyświetleń: 798 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-02-10 | Komentarze (0)

 

 

Przepis na Krokiety z mięsem

 

czas: ok. 1 godziny
liczba porcji: dla 3–4 osób, 10 krokietów

Składniki

ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

farsz:

  • 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 100 g śmietany 12–18%
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Naleśniki, omlety, tortille | Wyświetleń: 788 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2015-01-11 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024