|
Niedziela, 2024-11-24, 3:22 AM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
|
Wpisów w sekcji: 79 Pokazano wpisów: 31-40 |
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » |
Pyszne i smaczne tosty hawajskie.
Składniki
- 6 kromek pieczywa tostowego
- 6 plasterków szynki
- 6 plasterków żółtego sera
- 6 plastrów ananasa z puszki
- masło
-
Etapy przygotowania
- Pieczywo cienko smarujemy masłem.Na każdej kromce kładziemy po plasterku szynki, żółtego sera, ananasa,
- Tosty posypujemy oregano.Wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy ok. 5 minut, aż ser się stopi.
|
|
Krewetki w sosie śmietanowo-koperkowym
Składniki
300 gram krewetek (najlepiej już obrane, mogą być mrożone)
4-5 ząbków czosnku, 2 duże liście sałaty
3-4 cebulki szalotki (albo 1 średnia
150 ml słodkiej śmietanki (najlepiej 30%)
1 łyżka stołowa masła
odrobina soli, pietruszka (1/3 pęczka), trochę białego wytrawnego wina
Etapy przygotowania
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, po czym zeszklić cebulę. Cebulę zdjąć, na tym samym maśle zeszklić czosnek (uważać, żeby się nie przypalił!)
Na patelnię z czosnkiem dorzucić cebulę i krewetki, smażyć ok. 2 minut ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, dorzucić śmietanę i odrobinę soli.
Dusić wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut. W końcowym etapie dolać na patelnię 1/2 szklanki wina i dusić jeszcze 5 min.
Posiekaną natkę pietruszki dorzucić na patelnię i wszystko wymieszać. Podawać na dużym liściu sałaty, z bagietką i kieliszkiem białego wina. Smacznego!
|
|
Sałatka z ogórków szklarniowych do słoika
Składniki
1 kg ogórków szklarniowych (długie)
3 łyżki octu 10%
2 łyżki soli
150 g cebuli
4 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry- grubości ok. 0,5 cm.
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w cienkie słupki.
Do dużej miski włożyć ogórki, cebulę i czosnek, dodać ocet, cukier i sól. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny.
Po tym czasie ponownie wymieszać i napełniać powstałą sałatką słoiki (dosyć ciasno upchać).
Słoiki dobrze zakręcić.
Słoiki z sałatką gotować 10 minut w dużym garnku z wodą sięgającą do połowy wysokości słoików. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę żeby słoiki się nie obijały.
Smacznego !
|
Sałatka z grilla
Składniki
1 pomidor
fasolka szparagowa (ok. 10 dkg na osobę)
mała cebula
ser pleśniowy cammenbert (lub serek topiony o dowolnym smaku)
zioła prowansalskie
jajka (jedno jajko na osobę)
kilka kromek czerstwego chleba
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku do przybrania
sól do smaku
Sposób przygotowania
-
Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, aż będzie półtwarda. Odsączyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Cebulkę pokroić w piórka. Na folię aluminiową nakładać po dwa plastry pomidora, potem piórka cebulki, następnie fasolkę. Na koniec poszarpać kilka kawałków sera pleśniowego i posypać ziołami. Zwijamy i układamy na grillu. Pieczemy ok. 10 - 15 minut, w zależności od rozgrzania grilla. Obok paczuszek z sałatką układamy kromki chleba, by również się przypiekły. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie otwieramy folię, i do każdej paczuszki wbijamy jajko, solimy do smaku. Grillujemy, aż do momentu, kiedy jajko się zetnie. Podajemy z grzankami posmarowanymi czosnkiem i z szczypiorkiem.
|
Sałatka na grilla z ogórka i kalafiora
potrzebujemy :
połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy
5 ogórków zielonych
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
majonez gęsty lub śmietana
Kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru około 5 minut Ma być chrupki al dente.
Po ugotowaniu od razu go odcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną kosteczkę, delikatnie solę i zostawiam na sitku, alby spłynął nadmiar soku .Koperek opłukuję, suszę i drobniutko siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski. Jogurt łączę z majonezem, doprawiam do smaku . Mieszam wszystko razem.
|
Sałatka ziemniaczana do grilla
Składniki:
- około 20 młodych ziemniaków średniej wielkości
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
Ziemniaki obieramy i ugotować aż do miękkości. Gdy wystygną pokroić na plasterki lub ćwiartki.
Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotować sos. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do sosu, po czym zalać nim sałatkę. Dosypać posiekany szczypiorek. Sałatkę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby sałatka się przegryzła.
Smacznego
|
|
Ciasta |
Wyświetleń: 697 |
Pobrań: 0 |
Dodał: fiolka |
Data: 2015-04-28
|
|
|
|
|
|