Sałatka z ogórków szklarniowych do słoika
Składniki
1 kg ogórków szklarniowych (długie)
3 łyżki octu 10%
2 łyżki soli
150 g cebuli
4 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry- grubości ok. 0,5 cm.
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w cienkie słupki.
Do dużej miski włożyć ogórki, cebulę i czosnek, dodać ocet, cukier i sól. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny.
Po tym czasie ponownie wymieszać i napełniać powstałą sałatką słoiki (dosyć ciasno upchać).
Słoiki dobrze zakręcić.
Słoiki z sałatką gotować 10 minut w dużym garnku z wodą sięgającą do połowy wysokości słoików. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę żeby słoiki się nie obijały.
Smacznego !