Poniedziałek, 2024-05-06, 8:23 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria

Wpisów w sekcji: 79
Pokazano wpisów: 51-60
Strony: « 1 2 ... 4 5 6 7 8 »

 

Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

    12 średnich bądź

    8 dużych pomidorów

    500 g mięsa mielonego (może być z indyka)

    ok. 3 łyżeczki przecieru lub

    koncentratu pomidorowego

    1 średnia cebula

    1-2 ząbki czosnku

    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

    sól i pieprz do smaku

    olej

    papryka zielona

Wykonanie:

 Pokroić pomidory na 3 części nie do końca , tak aby powstały kieszenie.Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (1-2 łyżki stołowe). Podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso i odczekać aż się usmaży(często mieszając). Dodać koncentrat - jeśli będzie zbyt suche podlać wodą. Doprawić. Jeśli farsz jest zbyt kwaśny można go lekko posłodzić. Pomiędzy plastry pomidora, włożyć mięso.Poukładaj pomidory na natłuszczonym półmisku,włożyć paprykę na szczycie.Umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.Piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ścianek pomidorów).


 

Potrawy mięsne | Wyświetleń: 621 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-27 | Komentarze (0)

 

                       Ciasto z papierówkami

    Ciasto z papierówkami

...

Składniki:

5 jajek,

2 szklanki mąki pszennej,

5 łyżek mąki ziemniaczanej,

1 szklanka cukru,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

cynamon,

1 kg jabłek papierówek, sól.

 

Sposób przygotowania:

 

     Jajka wbić do miski, dodać odrobinę soli i cukier, miksować, aż powstanie puszysty kogel-mogel. Następnie wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, porcjami dodawać do ciasta. Okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wlać ciasto. Jabłka umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na półksiężyce, poukładać ciasno na wierzchu ciasta, posypać cynamonem. Piec ok. 45 min, w temperaturze 160 stopni.

                                        

Ciasta | Wyświetleń: 615 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-19 | Komentarze (0)

Chrupiące skrzydełka a'la KFC

Sekretem doskonałych skrzydełek jest panierka - niezwykle chrupiąca i odpowiednio gruba. Przepis jest banalnie prosty a radość dla podniebienia po prostu nie do opisania! :)

Potrzebujemy:

  • 1 kg skrzydełek (10 sztuk = 20 kawałków)
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól

ciasto naleśnikowe:

  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól

dodatkowo:

  • mąkę
  • olej rzepakowy

Wykonanie

 

 

Potrawy mięsne | Wyświetleń: 1147 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-08 | Komentarze (0)

 

 

Drożdżówka dla leniwych

- (szybki przepis)

 


Składniki
10 dag drożdży
1/2 szkl. cukru
4 szkl. maki
4 jajka
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl.  ciepłego mleka
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
1/2 kostki margaryny ''Kasia''
2/3 szkl. cukru
1 i 2/3 szkl. maki
1szkl.=250ml

 


Należy wykonywać ściśle wg podanej kolejności:
1.Drożdże rozkruszyć na dnie miski.
2. Cukier rozsypać na drożdże.
3. Szczypta soli na to.
4. Polać ciepłym mlekiem.
5. Następnie polać to olejem.
6. Rozsypać cukier waniliowy
7. Roztrzepać jajka i polać.
8. Wszystko to zasypać maka.
Całość przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na co najmniej 1,5 godziny.
W miedzy czasie zrobić kruszonkę - utrzeć margarynę z cukrem,dodać make i ręką wyrobić kruszonkę.
 Po odpowiednim czasie składniki na ciasto drożdżowe przemieszać. Wylać na blachę, można pokroić jakieś owoce np. jabłka, śliwki, rabarbar, agrest...i wrzucić na ciasto, posypać kruszonka.
 Piec ok.45 min. w  200 stopniach.
                                                 Smacznego!

 

 

Ciasta | Wyświetleń: 679 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-07 | Komentarze (0)

 Ryba w zalewie octowej

 


Składniki:


1 kg filetów z ryby

( np. morszczuk, płotki, leszcz,karasie i inne ryby...)
olej do smażenia
1/2 szkl. mąki
sól (przyprawa do ryb jak ktoś lubi)
Rybę posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.

 

Wykonanie:

 

Ryby i owoce morza | Wyświetleń: 797 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-01 | Komentarze (0)

Ogórki kanapkowe z curry

Składniki:
 

3 kg ogórków szklarniowych (mogą być gruntowe) jednakowej długości
gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe

zalewa:

5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczki kurkumy


Przygotowanie:

Przygotować słoiki do których poukładamy plastry "na stojąco"
ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki - takie, jak kładziemy na kanapki
na dno każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy, dodajemy 2-3 liście laurowe i po 3 ziarna ziela i 3 ziarna pieprzu
układamy ogórki najciaśniej jak się da
składniki zalewy:

Gotujemy w garnku i gorącą zalewamy ogórki
słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, od zagotowania około 5-7 minut

 

 

 

Przepisy na zimę | Wyświetleń: 684 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-07-31 | Komentarze (0)

Sałatka ogórkowa z curry

Przygotuj:

2,5 kg ogórków
5 cebul
2 łyżki soli
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki kopru
1/2 łyżeczki curry
natka pietruszki
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru

(Można dodać)
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
 

Wykonanie:

 

 

Przepisy na zimę | Wyświetleń: 763 | Pobrań: 302 | Dodał: fiolka | Data: 2014-07-31 | Komentarze (0)

Kawa mrożona z lodami

Przygotuj:

  3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  1 i 1/2 szklanki mleka

  3 łyżki lodów waniliowych lub wedle upodobania

  cukier do smaku

  2 kostki lodu

  (brandy, likier, rum, wódkę owocowe)

Wykonanie:

>>> Czytaj więcej <<<

 

Napoje | Wyświetleń: 840 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-07-31 | Komentarze (0)

Szybkie ciasto z brzoskwi
 

Przygotuj:
3 szkl. mąki
3 całe jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.oleju
1 szkl.mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Dodatkowo: owoce sezonowe, u mnie brzoskwinie,

1.Jajka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej, mleko oraz wymieszaną z proszkiem mąkę.

2.Całość ucieramy na gładką masę.

3.Owoce pokrojone na mniejsze kawałki (u mnie były to ćwiartki), układamy na cieście (pozostawiając niewielkie przerwy między kawałkami), lekko je dociskając.

4.Pieczemy 50 min w 180C.

Brzoskwinie obrać ze skórki. Aby skórka łatwo schodziła wystarczy naciąć brzoskwinie wzdłuż pestki (tak jakbyśmy chcieli je rozdzielać), następnie zalać wrzątkiem i poczekać 5 min. Po tym czasie owoce ostudzić pod zimną wodą, teraz skórka powinna zejść bez większych problemów.

 
 
Ciasta | Wyświetleń: 545 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-07-30 | Komentarze (0)

 
                    Pasteryzowanie...

 

Pasteryzowanie wiśni do ciasta

 

czytaj więcej

 

 

Przetwory i marynaty | Wyświetleń: 876 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-07-19 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024