Składniki:
3 kg ogórków szklarniowych (mogą być gruntowe) jednakowej długości
gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe
zalewa:
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Przygotować słoiki do których poukładamy plastry "na stojąco"
ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki - takie, jak kładziemy na kanapki
na dno każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy, dodajemy 2-3 liście laurowe i po 3 ziarna ziela i 3 ziarna pieprzu
układamy ogórki najciaśniej jak się da
składniki zalewy:
Gotujemy w garnku i gorącą zalewamy ogórki
słoiki zakręcamy i pasteryzujemy, od zagotowania około 5-7 minut