Dziś kruche rogaliki z domową marmoladą z jagody kamczackiej. Uwielbiam takie ciasteczka! Są bardzo delikatne, kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. W zamrażarce miałam jeszcze spory pojemniczek jagody kamczackiej z zeszłorocznych zapasów i postanowiłam go zużyć.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 pałki rabarbaru
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Rabarbar myję, obieram i kroję w cienkie krążki. Zasypuję łyżeczką cukru i odstawiam.
W misce umieszczam mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy oraz mleko i wszystko dokładnie mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewam trochę mleka.
Dodaję do miski rabarbar, mieszam i smażę partiami na rozgrzanym oleju.
Placki osuszam na ręczniku papierowym.
Posypuję cukrem pudrem