SURÓWKA POROWA Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
- 30 dag pora
- 20 dag kapusty białej
- 1 jabłko (ok. 15 dag)
- 3 połówki brzoskwiń z puszki ( ok. 20 dag)
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek syropu z brzoskwiń
- 2 szczypty cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Por kroimy w drobniutkie pół talarki (celowo wykorzystuję trochę zielonej części aby surówce nadać
ładniejszy wygląd ). Kapustę i obrane jabłko ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Brzoskwinie kroimy w małe, cienkie plasterki. Całość
mieszamy.
Majonez ucieramy z syropem brzoskwiniowym i dajemy do surówki.
Dajemy do smaku 2 szczypty cukru, sól i pieprz.
Całość ponownie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz. przed podaniem. Podaję ją do drobiu, pulpetów, sosów i kotletów mięsnych. W zasadzie jest wszechstronna.
|