Czwartek, 2024-04-25, 0:10 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Ciasta

Kruche rogaliki z jagodą kamczacką
2014-06-07, 5:10 PM

Kruche rogaliki z jagodą kamczacką


Dziś kruche rogaliki z domową marmoladą z jagody kamczackiej. Uwielbiam takie ciasteczka! Są bardzo delikatne, kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. W zamrażarce miałam jeszcze spory pojemniczek jagody kamczackiej z zeszłorocznych zapasów i postanowiłam go zużyć.
 
Jagoda kamczacka ma fioletowy kolor i podłużny kształt. W smaku jest dość cierpka i jedzona prosto z krzaka może wielu osobom nie smakować. Świetnie za to nadaje się do różnego rodzaju przetworów: dżemów, soków, czy nalewek. Warto taki krzak posadzić w ogródku, ponieważ jest łatwy w uprawie i bardzo plenny a jego owoce są niezwykle zdrowe. Jagoda kamczacka zwiera dużo witaminy A, C, żelaza, miedzi i jodu, ma także silne działanie wzmacniające, antyseptyczne i odtruwające.
 
Składniki
Ciasto (przepis Dorotuś)
2 ¼ szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
 
Marmolada z jagody kamczackiej 
350 g jagody kamczackiej
4 łyżki miodu
½ szklanki czerwonego półwytrawnego wina
½ łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła

 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
 
W międzyczasie przygotowujemy marmoladę z jagody. Do garnka przekładamy jagodę i zalewamy ją miodem i winem, dodajemy cynamon. Mieszamy dokładnie i gotujemy na średnim ogniu. Gdy jagoda zacznie pękać, zmniejszamy ogień, mieszamy dokładnie i gotujemy, aż soki wyparują niemal całkowicie. Uważamy, by nie przypalić. Gdy powstaje nam coś na kształt gęstej konfitury miksujemy całość i słodzimy, gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu i mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do przestudzenia przez 10-15 minut i chowamy do lodówki na około godzinę.
 
Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na ok 6 kawałków i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nałożyć łyżeczkę marmolady i zwijać do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. 
 
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.
Kategoria: Ciasta | Dodał: fiolka
Wyświetleń: 677 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024