Cappuccino na zimno
Składniki:
2 szklanki mleka w
proszku
3 serki
homogenizowane waniliowe
25 dag margaryny
½ szklanki cukru
2-3 opakowania okrągłych
biszkoptów (ok. 30 dag)
1 żółtko
3 galaretki pomarańczowe
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób wykonania:
W
półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie
nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej
tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Margarynę, cukier i
żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać powoli serki homogenizowane,
mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas
ucierając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w ½ szklanki gorącej wody. Wszystko dokładnie
wymieszać i wylać na biszkopty. Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty
w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na ½ godziny do lodówki. Dwie galaretki przygotować
wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeć polać ciasto. Schłodzić.
Najlepiej podawać następnego dnia. Smacznego.
|