Niedziela, 2024-11-24, 1:11 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Przetwory i marynaty

Wiśniówka.
2014-07-19, 4:05 PM
 
                          Wiśniówka. 
 
 
Składniki:
   - 1,5 kg wiśni
   - 1 kg cukru,
   - 0,5 l spirytusu,
   - 0,5 l wódki...:
   
      
 
 
wykonanie:
     Dojrzałe i ładne (pamiętajmy o tym) wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Możemy je wydrylować - acz nie koniecznie. Gdy wrzucimy wiśnie z pestkami, wiśniówka będzie bardziej gorzka - po prostu będzie trącić pestką. Osobiście za tym nie przepadam, ale to rzecz gustu.

Owoce wrzucamy do słoja warstwami i zasypujemy cukrem. Zakręcamy słoik i czekamy aż wiśnie puszczą sok, ok 3 dni. W między czasie możemy potrząsnąć słoikiem, lub po prostu zamieszać ;)

Po tym czasie rozdzielamy wiśnie od soku. Sok zagotowujemy i studzimy, dodajmy do spirytusu. Odstawiamy w słoiku. Wiśnie zalewamy wódką i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na ok 2 tygodnie. Po tym czasie, mieszamy obydwa płyny - już bez wiśni. Zlewamy do wyparzonych butelek i odkładamy na co najmniej 3 miesiące...
 
Smacznego!
     
                  
 
 
 
Kategoria: Przetwory i marynaty | Dodał: fiolka
Wyświetleń: 694 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2]
Potrawy z grilla [3]
Zupy [7]
Ryby i owoce morza [3]
Naleśniki, omlety, tortille [8]
Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3]
Ciasta [20]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1]
Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1]
Potrawy mięsne [2]
Napoje [1]
Sałatki i surówki [4]
Wielkanocne potrawy [0]
Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024