Sekretem doskonałych skrzydełek jest panierka - niezwykle chrupiąca i odpowiednio gruba. Przepis jest banalnie prosty a radość dla podniebienia po prostu nie do opisania! :)
Potrzebujemy:
- 1 kg skrzydełek (10 sztuk = 20 kawałków)
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
ciasto naleśnikowe:
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól
dodatkowo:
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, przekrawamy w stawach na 3 części. Najcieńsze części (lotki) wyrzucamy. Dodajemy przyprawy, nacieramy, odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do gotowego ciasta wrzucamy przyprawione skrzydełka, mieszamy, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy dużą ilość oleju.
Kawałki kurczaka dokładnie pokryte ciastem obtaczamy w mące (nadmiar strzepujemy) i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na średnim ogniu 10-15 minut do zrumienienia.
Usmażone skrzydełka wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego :)