ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Składniki:
25-30 dag makaronu (u mnie muszelki)
25 dag pieczarek
1 spora cebula
2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%
1/2 puszki kukurydzy
1 pętko kiełbasy (krótkie)
żółty ser (wg upodobania), u nas ok. 10 dag goudy zmieszanej z oscypkiem
sól, pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (al dente). Pieczarki pokroić w plasterki (duże w półplasterki), cebulę w piórka i podsmażyć a oleju (aż do odparowania wody, która wydobędzie się z pieczarek). Pod koniec smażenia dodać kwaśną śmietanę oraz przyprawy. Króciutko przesmażyć. Kiełbasę pokroić w kosteczkę, ser zetrzeć na tarce. Makaron wymieszać z kiełbasą, pieczarkami, kukurydzą i połową startego sera. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać reszta sera. Zapiekać ok. 20-25 minut w 180 stopniach.