Surówki z pora
Surówka z pora z majonezem i śmietaną .
Składniki
por 1 duża sztuka
sól
pieprz
śmietana 3 łyżki
majonez 3 łyżki
Cukier
Pora należy umyć pod bieżącą wodą, następnie przekroić wzdłuż, usunąć zdrewniałe części, usunąć korzenie, końce. Następnie pokroić drobno pora w półplasterki. Włożyć na sito pokrojony por i sparzyć go wrzątkiem. W kubku zmieszać śmietanę z majonezem, solą, pieprzem i cukrem. Powstały sos dodać do pora i wymieszać dokładnie.
Surówka z pora i pomarańczą.
Składniki:
2 pory
1 duża pomarańcza
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany
1 łyżeczka płynnego miodu
sól i pieprz
Pomarańczę obieramy, dokładnie usuwamy białe błony i pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pory dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie pół paseczki. Pokrojone pory i pomarańczę posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Pomarańczą i pory. Śmietanę łączymy z miodem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, lekko ubijamy, aż się spieni. Śmietana, miód i przyprawy.
Pokrojone pory i pomarańczę łączymy z sosem śmietanowym tuż przed podaniem, wszystko dokładnie ze sobą mieszając.
°═°°═°°═°°═°°═°°═°°═°°═°°═°°═°°═°°═°