Sałatka z cukinii na zimę
Składniki:
3 kg młodych cukinii
6 dużych cebul
3 papryczki chili
3 łyżki gorczycy
300 g cukru
250 ml octu winnego
150 g soli
Przygotowanie:
cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić na cieniutkie plasterki
zasypać solą, dokładnie wymieszać, odstawić na 2-3 godziny
po tym czasie cukinię dobrze wypłukać z soli pod bieżącą wodą, delikatnie odcisnąć
cebulę pokroić na pół i w cieniutkie pióra
z papryczek usunąć pestki i pokroić na cieniutkie paseczki
dodać cebulę, papryczki, gorczycę, cukier i ocet do odciśniętej cukinii, dokładnie wymieszać, odstawić na kolejne 2-3 godziny
nakładać ciasno do słoików, podlać na koniec powstałym sokiem
pasteryzować od chwili zagotowania około 20 minut, wystudzić, wynieść do piwnicy